Potrivit unui comunicat de presă transmis de IGPR, în perioada 8-14 februarie, peste 6.700 de sancțiuni au fost aplicate pentru nereguli privind transportul public de mărfuri şi persoane, în urma unor verificări efectuate de Poliţia Română.

Totodată, potrivit sursei citate, dintre acestea, 363 au fost acordate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind măsuri pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În acest interval Direcţia Rutieră a coordonat, la nivel naţional, acţiunea „Truck&Bus”, care a vizat prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri, respectiv transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

De menționat este faptul că, acţiunea s-a desfăşurat în conformitate cu Planul de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), la care România este parte.

S-au acordat sancțiuni pe bandă rulantă

Totodată, în contextul situaţiei epidemiologice de răspândire a virusului COVID-19, poliţiştii au acţionat pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de protecţie stabilite pentru prevenirea infectării cu noul tip de coronavirus.

În ceea ce privește transportul publi de persoane, aici au fost verificate 9.873 de autovehicule, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în 1.609 de cazuri.

Din totalul de sancțiuni aplicate, 313 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 7 pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 337 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 17 abateri au fost constatate la funcţionarea aparatului tahograf, 10 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă şi 3 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf.

De asemenea, alte 86 de sancţiuni au fost aplicate pentru defecţiuni tehnice, 7 pentru depăşirea masei total maximă autorizată a vehiculului, două imobilizări au fost dispuse pentru defecţiuni tehnice, 98 de sancţiuni au fost aplicate pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 86 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 28 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, iar restul sancţiunilor au fost aplicate pentru alte abateri de la normele rutiere.

Ce au descoperit oamenii legii

Oamenii legii au făcut o serie de verificări și în domeniul transportului public de marfă, unde au fost verificate 14.040 de autovehicule, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în 5.102 de cazuri.

Potrivit sursei citate, din totalul acestora, 1.027 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 13 pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 921 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 238 pentru funcţionarea aparatului tahograf, 180 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 101 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf şi 442 pentru defecţiuni tehnice.

Totodată, alte 118 sancţiuni, în domeniul transportului public de marfă, au fost aplicate pentru depăşirea limitei maxime admise a greutăţii în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 12,5 tone, 90 pentru depăşirea limitei maxime admise a greutăţii în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 12,5 tone, 41 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor, 150 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 146 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 60 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, restul sancţiunilor fiind aplicate pentru alte abateri de la normele rutiere, se mai arată în comunicat.

Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan