Anunțul a fost făcut chiar de consilierul municipal PNL Cătălin Deaconescu, care i-a cerut edilului general să reanalizeze „serios” veniturile, dar şi cheltuielile bugetare.

„Îi cerem Gabrielei Firea să reanalizeze în mod serios resursele pe care le poate strânge la bugetul public în acest an şi să orienteze aceste resurse cu precădere către: infrastructură, investiţii publice şi combaterea efectelor coronavirusului – investiţii în domeniul de sănătate publică. În toată această perioadă, doamna Firea a vorbit mult şi a făcut foarte puţin. Tocmai de aceea, în zilele următoare, împreună cu colegii de opoziţie de la USR, o să depunem un proiect de hotărâre pentru a-i cere Gabrielei Firea să vină în faţa Consiliului General cu un raport detaliat al măsurilor adoptate în toată această perioadă de urgenţă, iar în fiecare şedinţă ordinară a Consiliului General, pe tot parcursul anului 2020, să ne prezinte un astfel de raport, pentru a vedea care sunt măsurile dispuse, care dintre aceste măsuri au fost implementate şi cât a costat implementarea acestor măsuri”, a arătat Deaconescu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PNL Bucureşti.

Deaconescu a adăugat că PNL şi USR iniţiază un astfel de proiect de hotărâre, deoarece Primăria Capitalei este „campioană absolută la lipsă de transparenţă în activitatea proprie”.

„La Bucureşti am avut parte, în această perioadă, de o rectificare – să îi spunem, folosind un cuvânt uşor – cel puţin fantezistă. Pentru că niciun om serios din oraşul acesta nu îşi poate închipui că, dacă anul trecut, într-un an de pace din punct de vedere economic, Bucureştiul a reuşit să adune ca şi venituri la bugetul său în jur de patru miliarde de lei, anul acesta va reuşi să dubleze aproape această sumă şi să adune şapte miliarde de lei. Aceasta este rectificarea pe care ne-a propus-o doamna Firea la sfârşitul lunii aprilie. Mai mult decât atât: în loc să urmeze exemplul altor oraşe şi să accelereze la maximum investiţiile în infrastructura publică, doamna Firea a tăiat aproape 50% din fondurile cu această destinaţie, oprind sau limitând lucrări la infrastructura rutieră”, a spus el.

Liderul grupului PNL din Consiliul General, Stelian Bujduveanu, a afirmat că nu a fost achitată datoria către ELCEN, în timp ce au fost adoptate proiecte precum testarea a 11.000 de bucureşteni sau alocarea a 3,5 milioane de lei pentru o platformă de cărţi online.

„Până astăzi, datoria către ELCEN a Termoenergetica nu a fost plătită: peste 300 de milioane de lei. Întrebarea este dacă vrea să ducă acea companie în faliment, aşa cum a dus şi RADET. Ultima întâlnire a Consiliului General a avut loc pe 31 mai, când primarul propunea – şi votau consilierii din arcul puterii – un proiect populist: Primăria Capitalei să deconteze testele a peste 11.000 de locuitori. Din păcate, nu e un proiect de sănătate publică, ci un nou gest de PR. Vor fi testaţi de-a valma primii înscrişi. Prin urmare, specialiştii nu vor putea trage nicio concluzie cu privire la răspândirea pandemiei. Tot în acea şedinţă, a Consiliului General, Primăria făcea cadou nu mai puţin de 3,5 milioane de lei unei asociaţii culturale pentru platformă de cărţi, în condiţiile în care Bookster a oferit acces complet gratuit la toate cărţile pe care le deţine încă din 25 martie. În toată această perioadă, primarul general a refuzat să pună pe ordinea de zi validarea mandatului unui nou consilier general PNL”, a spus Bujduveanu.