Guvernul a decis miercuri ca măsura plăţii anticipate a impozitului pe profit să fie amânată până în 2012, a anunţat premierul Emil Boc la finalul şedinţei Executivului.

„Am decis amânarea plăţii anticipate a impozitului pe profit până în 2012 pentru a sprijini mediul de afaceri”, a spus Boc.

Potrivit proiectului de act normativ de modificare a Codului Fiscal, publicat în 15 martie pe site-ul Ministerului Finanţelor, măsura a fost propusă „în contextul reducerii capacităţii de plată a agenţilor economici precum şi pentru reducerea influenţei bugetare determinate de aplicarea unor prevederi fiscale”.

Astfel, proiectul propune schimbarea modului de calcul a impozitului pe profit pentru contribuabilii care nu desfăşoară activitate în domeniul bancar, respectiv „trecerea de la plata anuală a impozitului pe profit cu plăţi anticipate efectuate în cursul anului la calculul şi plata trimestrială a acestuia”.

Plăţile anticipate reprezintă o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent

De la 1 ianuarie 2010, contribuabilii au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial.
Plăţile anticipate reprezintă o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie estimat prin bugetul anului pentru care se efectuează plăţile şi urmează să fie scăzute, în vederea definitivării, din impozitul anual datorat.

Măsura de amânare a plăţii anticipate are ca efect „păstrarea în sectorul privat a diferenţei dintre plata anticipată şi impozitul pe profit real”, se argumentează în nota de fundamentare a actului normativ.
Revenirea la plata trimestrială a impozitului pe profit determină o influenţă pozitivă asupra bugetului, pentru anul 2010, de 625,7 milioane lei (0,12 pondere în PIB), potrivit calculelor Ministerului Finanţelor.