Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, susţine că există întârzieri de peste un an la plata subvenţiilor acordate prin APIA, dar că până la 30 iunie „se va ajunge aproape la zi”. Principalul motiv pentru care există întârzieri atât de mari îl reprezintă softul care administrează efectuarea plăţilor.

„În momentul de faţă există peste 1,2 milioane de cereri de plată pe suprafaţă, din partea fermierilor, valoarea totală a sumelor care ar trebui acordate fiind de aproximativ 600 milioane de lei”, a declarat pentru CAPITAL Online ministrul agriculturii, Ilie Sârbu.

„Sperăm ca până la sfârşitul lui iunie să putem recupera întârzierile, dar vă spun sincer că unele restanţe vor mai fi totuşi”, a precizat Ilie Sârbu. „Softul merge greu şi de aceea avem întârzieri. E adevărat, putem să schimbăm acest soft, dar dacă reziliem contractul plăţile se blochează până implementăm alt soft”, a mai spus azi ministrul agriculturii.

„Acest soft este deosebit de complex, conţine componente care au o prioritate de dezvoltare mai mică sau mai mare, corelat cu momentul utilizarii lor, în condiţiile în care România devine stat membru al UE”, declarau oficiali ai APIA la momentul stabilirii firmei care urma să implementeze softul pentru care s-au plătit aproape 5 milioane de euro.

DETALII:
Citeşte şi Demiteri în masă la APIA.