Fostul campion mondial german Bernd Holzenbein a decedat

Fostul fotbalist german Bernd Holzenbein, campion mondial în 1974 alături de Frank Beckenbauer și Gerd Müller, printre alții, a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, conform anunțului făcut marți de clubul Eintracht Frankfurt, la care a evoluat timp de 14 sezoane, conform informațiilor AFP.

Holzenbein, mijlocaș ofensiv în selecționata Germaniei de Vest începând din octombrie 1973, a deținut poziția de titular în echipa națională la Cupa Mondială din 1974, găzduită de Germania, participând în șase dintre cele șapte meciuri ale Mannschaft-ului (a rămas pe bancă la înfrângerea în fața Germaniei de Est, în faza grupelor) la această competiție.

A obținut un penalty în finala Cupei Mondiale din 1974

În finala Cupei Mondiale din 1974, care a avut loc pe Stadionul Olimpic din München, Holzenbein a obținut un penalty în minutul 25, transformat apoi de Paul Breitner, astfel restabilind egalitatea pentru RFG împotriva Olandei lui Johan Cruyff. Germania a reușit să câștige finala cu scorul de 2-1, datorită unui gol marcat de Gerd Müller în minutul 43.

În timpul celui de-al 40-lea și ultimul său meci pentru echipa națională a Germaniei la Cupa Mondială din 1978, desfășurată în Argentina, Holzenbein a înscris al cincilea său gol pentru naționala sa, dar nu a reușit să prevină înfrângerea echipei sale în fața Austriei, scor 2-3, care a dus la eliminarea Germaniei în faza a doua a grupelor.

Este legendă la Eintracht Frankfurt unde conduce în topul marcatorilor

Cariera sa la nivel de club este strâns legată de Eintracht Frankfurt, unde a ajuns la 1 iulie 1967, după ce a trecut prin echipele de tineret ale acestei formații.

Cel mai prolific marcator din istoria lui Eintracht, cu 160 de goluri în 420 de meciuri, Bernd Holzenbein a câștigat de trei ori Cupa Germaniei (în anii 1974, 1975 și 1981) și, în mod deosebit, Cupa UEFA (precursoarea Europa League), în 1980.

În etapele finale ale carierei sale, Bernd Holzenbein a petrecut mai multe sezoane în Statele Unite, jucând pentru echipe precum Fort Lauderdale Strikers, Memphis Americans și Baltimore Blast.

Ulterior, Holzenbein s-a implicat în conducerea clubului Eintracht Frankfurt la sfârșitul anilor ’80 și în anii ’90. A ocupat funcții de responsabilitate, inclusiv cea de recrutare, între anii 2004 și 2014.