O tipografie clandestină promite pe internet plăcuțe de înmatriculare doar cu buletinul. Iar pagina de Facebook pe care se găsește această ofertă are aproape 7.000 de aprecieri, semn că românii se bucură din plin de ofertă.

Nimeni nu știe însă unde sunt fabricate, de către cine și în baza cărei legi – fabricanții le trimit direct prin curier și nu se întâlnesc niciodată personal cu clienții. Oricine își poate comanda numere de înmatriculare, chiar și hoții de mașini, pentru că nimeni nu face nicio verificare.

Șefii de la Înmatriculări s-au declarat uimiți că există un astfel de serviciu care practică aceleași activități ca ei. Poliția s-a autosesizat și urmează să efectueze cercetări asupra afacerii.

”Singurele servicii abilitate să confecționeze plăci sunt atelierele existente pe lângă fiecare serviciu public comunitar, regim permise de conducere și înmatricularea vehiculelor”, a declarat Silviu Arsenescu, șef Serviciu Înmatriculări, DRPCIV, pentru digi24.ro.

În același timp, reprezentantul Serviciului Înmatriculări atrage atenția asupra plăcuțelor cu numere sau litere distanțate: ”Distanțate nu! Ele sunt periculoase și pentru participanții la trafic, nu se știe dacă respectă întru totul standardul care privește condițiile în care reflectă lumina sau alte condiții tehnice. Forma și conținutul, caracterul, culoarea, vopseaua folosită… Mă îndoiesc că au același standard”.

Dacă în medie durează două zile eliberarea de plăcuțe conforme la Serviciile de Înmatriculări din țară, timp în care polițiștii verifică inclusiv în baza de date cu mașini furate, de pe Facebook îți poți cumpăra plăcuțe doar cu buletinul.

Ba chiar clienții își pot lua numere cu litere distanțate, neconforme cu legea. Clienții par a fi fericiți și chiar lasă recenzii în care recomandă serviciile. Trebuie menționat că proprietarii de mașini prinși cu plăcuțe neconforme riscă amendă de până la 435 de lei.