De la începutul anului, bursele din Est oferă o imagine pozitivă. Cu toate acestea, diferenţele la nivelul regiunii sunt enorme.

Pe primul loc se află acţiunile ruseşti, care şi-au dublat valoarea în acest an. Titlurile turceşti au înregistrat şi ele o creştere de circa 80%. De cealaltă parte, cu 29%, acţiunile poloneze au avut o performanţă nu tocmai bună. În ciuda aprecierilor din ultimele luni înregistrate la toate bursele din regiune, nivelurile sunt sub maximele istorice. Din această cauză putem spune ca există încă potenţial.

Creşterile rapide reflectă o dezvoltare economică reală sau este vorba de o apreciere precipitată? Desigur, nimeni nu poate anticipa exact felul în care economia se va dezvolta în următorii ani. Totuşi, se poate spune că nivelurile de evaluare şi cursul curent nu reflectă  cel mai bun scenariu economic. Încă din primăvară, posibilitatea unui colaps economic a fost depăşită gradual. De atunci, stabilitatea economică globală şi revenirea puternică a preţului materiilor prime a făcut ca perspectivele de câştig pentru majoritatea companiilor să se clarifice.

În cazul Rusiei, puternic dependentă de preţul materiilor prime, acest lucru s-a resimţit puternic. Având în vedere du­blarea valorii acţiunilor ruseşti de la începu­tul anului, tranzacţionarea lor este destul de favorabilă. Anticiparea unui raport preţ-câştig sub 10 pentru 2010 nu poate fi considerat semnificativ – având în vedere contextul global legat de dobândă. Acţiunile din industria oţelului, cele energetice şi, într-o oarecare măsură, titlurile bancare continuă să se prezinte atractiv. Şi acţiunile turceşti au potenţial de apreciere. Reducerea semnificativă a dobânzii de referinţă a ajutat, dar trebuie luată în calcul şi posibilitea unui revers al tendinţei, astfel încât pe termen mediu să asistăm la majorări ale dobânzii-cheie. Astfel, pentru 2010, o nouă apreciere de curs este puţin probabilă.

În ciuda creşterii riscului legat de o revenire a crizei, Raiffeisen Capital Management consideră că şansele Europei de Est de a continua aprecierea rămân intacte. Acest lucru este valabil atâta timp cât preţul materiilor prime nu se va deprecia semnificativ, context în care Rusia rămâne favorita noastră.

În ciuda aprecierilor înregistrate de bur­sele din regiunea Europei de Est, nivelurile sunt sub maximele istorice.
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management Viena