Piața criptomonedelor va trece printr-o perioadă dificilă! Investitorii se tem că urmează scăderi record

Totuși, Bitcoin a revenit peste pragul de 36.000 de dolari, dar este încă în scădere cu aproape 50% de la un record de aproape 69.000 de dolari consemnat în noiembrie. În acest context, investitorii se tem că vine „o iarnă a criptomonedelor”, conform informațiilor transmise de cnbc.com

Simultan, întreaga piaţă cripto a pierdut mai mult de 1.000 de miliarde de dolari din valoare. Valoarea ether a scăzut cu peste jumătate de când a atins un vârf în noiembrie, în timp ce solana a suferit un declin şi mai abrupt, coborând cu 65%.

Prăbuşirea criptomonedelor a venit în același timp cu o scădere a burselor globale

Aceste scăderi i-au determinat pe unii investitori în active cripto să vorbească despre posibilitatea unei ”ierni cripto”, o expresie care se referă la evoluţii bear pe principalele pieţe ale monedelor digitale.

Cel mai recent astfel de eveniment a avut loc la sfârşitul anului 2017 şi începutul lui 2018, când bitcoin s-a prăbuşit cu până la 80% de la maximele sale istorice.

„În timpul iernilor cripto, cei mai buni antreprenori construiesc companiile mai bune. Acesta este momentul să ne concentrăm din nou pe rezolvarea problemelor reale versus pomparea de monede virtuale”, a spus David Marcus, fostul director pentru cripto la Meta, în cadrul unui Tweet.

Nadya Ivanova, director de operaţiuni la firma de cercetare tehnologică afiliată BNP Paribas L’Atelier, a declarat că nu este convinsă că a sosit încă o iarnă cripto. Totuși, piaţa „este acum într-o perioadă de răcire”. S-ar putea să nu fie atât de rău, spune ea.

Prăbuşirea criptomonedelor a venit în același timp cu o scădere a burselor globale. Experţii spun că implicarea fondurilor instituţionale mari înseamnă că activele digitale devin din ce în ce mai împletite cu pieţele tradiţionale.

S&P 500 a scăzut cu 8% de la începutul anului, în timp ce indicele Nasdaq, al companiilor din industria tehnologiei, a scăzut cu peste 12%. Iar corelaţia dintre performanţa bitcoin şi cea a S&P 500 a fost în creştere în ultimul timp.

De asemenea, investitorii se tem că potenţialele creşteri ale ratei dobânzii şi o înăsprire monetară agresivă din partea Rezervei Federale vor reduce lichiditatea de pe piaţă.

În acest context, banca centrală a SUA are în vedere să ia astfel de măsuri ca răspuns la intensificarea inflaţiei, iar unii analişti spun că ar putea duce la sfârşitul erei banilor ultra-ieftini şi a evaluărilor semnificative.