“Noi credem că pentru a face şi mai de succes colaborarea româno-maghiară ar fi (nevoie de n.red) o reprezentare cât mai puternică a UDMR în Parlamentul României şi, din acest motiv, şi din punctul relaţiilor româno-maghiare, rog cu respect cetăţenii de etnie maghiară din România să meargă la vot în acest weekend.

Când vorbim de politica naţională a Ungariei, atunci vorbim despre faptul că fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar. Atât timp cât noi (FIDESZ n.red.) suntem la guvernare în Budapesta, pentru Guvernul Ungariei va fi ceva natural, de la sine înţeles, să ofere ajutor comunităţilor maghiare de dincolo de hotare”, a afirmat Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă, potrivit traducerii oficiale.

Nu se implică în politica internă din România

El a subliniat că nu a venit să se implice în politica internă a României, ci pentru faptul că partea ungară este interesată de colaborarea bună dintre cele două ţări. Oficialul de la Budapesta a venit în vizită în judeţul Mureş la invitaţia UDMR, el susţinând conferinţa de presă împreună cu liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

“În primul rând aş dori să vă spun de ce n-am venit. Nu am venit ca să mă implic în politica internă a României. Noi, maghiarii, suntem sensibili ca politica internă a Ungariei să fie respectată de către toţi cei de peste hotare, aşa suntem şi noi cu această chestiune.

Acum, în weekend, cetăţenii României vor trebui să decidă despre viitorul ţării lor şi, evident, noi vom respecta această decizie. Totodată, o parte dintre cetăţenii României sunt de naţionalitate maghiară şi îi îndemnăm pe aceşti cetăţeni români de etnie maghiară să participe la alegerile parlamentare. Rog cetăţenii români de etnie maghiară să participe la acea mare decizie comună care vorbeşte despre viitorul lor şi vorbeşte despre viitorul comunităţii lor.

Este evident faptul că, cu cât va fi mai puternică reprezentarea maghiară la Bucureşti, cu atât se va auzi mai bine vocea maghiarilor când trebuie luate deciziile privind viitorul. Am venit deoarece noi, maghiarii, suntem interesaţi de colaborarea bună dintre cele două ţări, respectiv Ungaria şi România”, a declarat Peter Szijjarto.

Partener de afaceri foarte important

Ministrul ungar a arătat că România este un partener de afaceri foarte important al Ungariei şi că acesta este un motiv întemeiat ca Guvernul de la Budapesta să fie interesat de o bună colaborare.

“Şi asta are motive foarte simple şi pragmatice: pe de o parte, economia ungară e sensibilă la export, a patra ţară în care exportă Ungaria este România.

Anual exportăm bunuri şi servicii de 5,5 miliarde de euro în România (…) România ca productivitate este pe locul 8 şi este al nouălea cel mai important partener economic al Ungariei. Şi aceste motive pragmatice ar fi suficiente ca noi, maghiarii, să fim interesaţi de o colaborare bună între România şi Ungaria.

Suntem interesaţi de o colaborare bună, deoarece asta e bine şi pentru maghiarii care trăiesc aici, dar este bine şi pentru românii care trăiesc în Ungaria. Dacă cele două ţări sunt într-o relaţie bună, atunci este bine pentru comunităţile naţionale, dar dacă relaţiile dintre cele ţări sunt deteriorate, atunci este rău şi pentru comunităţile din cele două ţări”, a mai spus Peter Szijjarto.