Dacă Uniunea Europeană nu acționează la timp și nu vor fi înregistrate progrese în privința extinderii, Uniunea Europeană ar putea pierde Balcanii de Vest, așa cum a pierdut și Regatul Unit – a declarat la Luxemburg ministrul ungar al afacerilor externe, la întâlnirea de o zi a miniștrilor UE responsabili pentru afaceri generale, scrie MTI. 

Într-o declarație acordată jurnaliștilor maghiari în timpul pauzei reuniunii, Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria consideră problema extinderii ca una dintre politicile europene cele mai importante. El a atras atenția că există concurență pentru integrarea Balcanilor de Vest și pentru extinderea influenței asupra acestei regiuni.

Uniunea Europeană nu este singurul jucător în competiție – a spus ministrul ungar de externe. Deși UE ar avea cele mai bune șanse de a câștiga competiția, deoarece țările din regiune au ales direcția europeană, orientarea transatlantică a Balcanilor de Vest nu ar trebui să fie considerată o opțiune naturală – a subliniat Péter Szijjártó.

Ministrul ungar de externe a subliniat: Uniunea Europeană are nevoie de Balcanii de Vest mai mult decât Balcanii de Vest de Uniunea Europeană. În cazul unei inactivități prelungite, pierderea regiunii ar putea deveni un scenariu realist pentru Uniunea Europeană. Ungaria nu dorește ca UE, după ce a pierdut Regatul Unit, să piardă și Balcanii de Vest – a subliniat șeful diplomației ungare. Péter Szijjártó a evocat și aspectul scăderii ponderii economice a UE, care justifică de asemenea importanța extinderii.

”Trebuie să ne extindem”

„Trebuie să ne extindem, avem nevoie de noi state membre, de cooperarea economică și comercială pe care o asigură noile state membre și avem nevoie de oportunități de piață” – a spus Péter Szijjártó.

Ministrul ungar de extzerne a menționat: dacă trei țări din regiune au reușit recent să îndeplinească criteriile de aderare la NATO, cea mai puternică alianță de apărare din lume, nu se mai înțelege motivul întârzierii din partea UE. Uniunea Europeană duce o politică împotriva propriilor interese atunci când nu accelerează negocierile de aderare cu Serbia și Muntenegru și nu începe negocierile cu Macedonia de Nord și Albania, în contextul în care există deja condițiile politice și tehnice. În opinia Ungariei, aderarea Balcanilor de Vest la UE reprezintă un interes european și trebuie accelerată. Serbia și Muntenegru trebuie să fie admise rapid în Uniunea Europeană și trebuie să înceapă discuțiile privind aderarea cu Albania și Macedonia de Nord.

„Dacă nu facem toate acestea, Uniunea Europeană nu numai că va renunța la un succes realizabil, ci va risca și apariția în vecinătatea sa imediată a unor riscuri privind stabilitatea și securitatea, în locul liniștii, păcii și oportunităților economice” – a adăugat Péter Szijjártó.