Confruntat cu o avalanșă de critici, ministrul german al economiei a reunit marți online aproape patruzeci de organizații profesionale. În ciuda jovialității și a cravatei roz a lui Peter Altmaier, formatul de puțin peste două ore și jumătate părea subdimensionat, având în vedere frustrările provocate de prelungirea carantinei până la 7 martie, fără nicio perspectivă de relaxare, arată Les Echos. 

Dar disponibilitatea ministrului și promisiunea de a include acești actori în viitoarele discuții ale executivului, plus promisiunile de ajutor financiar, au redus însă presiunile. „A fost o întâlnire clar pozitivă”, a declarat Josef Sanktjohanser, președintele Federației de Comerț. Liderul Federației de Turism, Michael Frenzel, a salutat un „dialog constructiv”, în timp ce omologul său pentru industria hotelieră și de catering, Guido Zöllig, a vorbit despre „un summit plasat sub semnul încrederii”.

Peter Altmaier pregătește un plan de ieșire

Discuțiile vor continua săptămâna aceasta pentru a întocmi o listă comună de recomandări care vor fi prezentate liderilor landurilor și cancelarului pentru următoarea lor reuniune din data de 3 martie. Obiectivul este de a stabili dezvoltarea unui plan clar de relaxare pe etape, pe care comunitatea de afaceri îl solicită de câteva săptămâni.

Declarațiile prim-ministrului Saxoniei, Michael Kretschmer, potrivit cărora ar trebui să se renunțe la sărbătorile de Paște, au întărit amărăciunea operatorilor din turism și sectorul restaurante, care au avut afacerile închise în total șase luni de la începutul pandemiei. „Măsurile trebuie să fie de înțeles și adecvate. Trebuie să ne bazăm pe date din teren”, a argumentat Guido Zöllig.

Teste antigen gratuite în martie

La fel ca omologii săi, Zöllig are așteptări mari pentru testele rapide antigen care urmează să intre pe piața germană în martie. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a anunțat că germanii ar putea fi testați gratuit luna viitoare în farmacii sau în centre specializate. Trusele individuale vor fi, de asemenea, vândute cu aproximativ un euro.

Ministrul Economiei a promis, de asemenea, o extindere a condițiilor în care se acordă ajutoarele și compensațiile, care abia acum sunt virate, după luni de întârziere. În cazul scăderii drastice a cifrei de afaceri, lucrătorii independenți pot primi până la 7.500 de euro pentru perioada ianuarie-iunie. Plafonul de eligibilitate pentru acordarea ajutorului instituit în decembrie, de 750 de milioane de euro cifră de afaceri anuală, ar trebui, de asemenea, eliminat, astfel încât IMM-urile să poată beneficia de acesta.

Peter Altmaier a menționat în cele din urmă înființarea în câteva zile de la un fond de primejdie pentru a acoperi actorii încă excluși din sistemele existente. “Suntem hotărâți să continuăm să ajustăm măsurile de ajutor pe măsură ce situația evoluează”, a conchis el. Ministrul a subliniat că măsurile de relaxare rămân condiționate de evoluția virusului: „economia nu va putea prospera dacă apare un al treilea val”, a avertizat el.