Potrivit acestuia, arealul de manifestare a secetei este foarte extins, iar şansele de a salva principalele culturi agricole sunt mici. „Cele mai afectate sunt soia, fasolea, care au rădăcini la nivelul solului, dar şi floarea soarelui şi porumbul. Noi evaluăm în continuare starea de vegetaţie de pe tot arealul judeţului. Dacă nu plouă imediat, este foarte greu să mai salvăm ceva. Nu avem prea mari speranţe”, a afirmat Delibaş.
Oficialii DADR susţin că prognozele meteo pentru perioada imediat următoare nu sunt prea optimiste, ceea ce ar putea duce la accentuarea secetei în majoritatea zonelor judeţului Botoşani.
Olt: Culturile de porumb şi floarea sorelui sunt afectate de secetă
Seceta a afectat deja culturile de porumb şi floarea soarelui, care potrivit afirmaţiilor purtătorului de cuvânt al Direcţiei Agricole Olt, Olga Florica, vor fi calamitate în proporţie mare pentru că seceta se prelungeşte în judeţ de câteva săptămâni.
Salvarea culturilor ar putea veni de la irigaţii, dar în judeţ se irigă culturile de porumb şi floarea soarelui doar pe terenurile administrate de Staţiunea de cercetare Caracal.

Olga Florica a menţionat că deja în sudul judeţului seceta este exagerată şi culturile de porumb se vor usca.

"Dacă într-o săptămână nu plouă nu mai putem vorbi şi nu ne mai putem aştepta la producţii semnificative la porumb şi floarea soarelui. Era nevoie de irigaţii. Porumbul suferă foarte mult din cauza secetei în această perioadă. Are aparatul foliar răsucit. Situaţia este dramatică. O parte dintre fermierii spun că vor începe să taie culturile de porumb pentru a-l folosi drept furaje pentru animale având în vedere că şi lucerna este afectată de secetă", a spus reprezentantul DADR Olt.

Pentru producţia de floarea soarelui sunt încheiate de mai multe săptămâni contracte între producători şi procesatori, aceştia din urmă oferind 1,7 lei pentru un kilogram de seminţe de floarea soarelui. Contractele ar putea rămâne neonorate deoarece lipsa apei din sol va determina o producţie sub aşteptări la floarea soarelui.
Iaşi: Seceta duce la pierderi masive în agricultură
Aproape 30.000 de hectare de teren cultivabil din cele peste 143.000 hectare de culturi afectate de seceta excesivă persistentă în timp sunt asigurate, susţin reprezentanţii Direcţiei Agricole de Dezvoltare Rurală Iaşi.

Neculai Olaru, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Iaşi, a declarat joi pentru AGERPRES că peste 30 la sută din terenurile cultivate cu cereale, cartofi, muştar, mei sau plante pentru nutreţ au fost afectate de căldura excesivă din ultima perioadă.

Conform acestuia, din cele 143.090 de hectare de culturi afectate de seceta excesivă persistentă în timp au fost sunt asigurate doar 29.462 hectare de teren cultivabil.

Astfel, din cele 26.000 de hectare de culturi de grâu care au un grad de afectare de peste 30%, doar 10.334 hectare de teren sunt asigurate.

De asemenea, din cele 1.100 de hectare de orz afectate de secetă, doar 480 de hectare sunt asigurate, în timp ce la rapiţă sunt 916 hectare teren asigurate din cele 1.200 hectare cultivate, la cartofi doar 135 de hectare din cele 9.500 hectare de teren afectate au fost asigurate şi doar 175 de hectare din cele 38.900 de hectare de culturi de plante pentru nutreţ afectate de secetă sunt la rândul lor asigurate.

Mai prevăzători au fost cultivatorii de sfeclă de zahăr, mei sau muştar. Conform evidenţelor, cele 1.083 hectare de teren cultivate cu sfeclă de zahăr, 27 de hectare cu mei şi 135 de hectare cu muştar afectate au fost asigurate în totalitate. 
Sursa: Agerpres