300 km de autostradă dați în circulație până la finalul lui 2024

Sorin Grindeanu a declarat miercuri că finalul anului 2024 va aduce României un minim de 200 kilometri noi de autostradă, iar într-un scenariu optimist maximul finalizat va ajunge la aproximativ 300 de km. Acesta a mai precizat că nu există alte probleme în afară de condițiile meteo.

Potrivit ministrului Transporturilor, statul român a rămas dator la capitolul infrastructură.

„În cei 30 de ani de după Revoluţie, statul român a rămas dator cu multe, dar printre primele datorii neonorate este cea legată de infrastructură. Lucrurile în acest domeniu au mers prost, chiar foarte prost şi nu trebuie să facem noi comparaţie cu ţări mai dezvoltate, ci cu unele din jurul nostru, să vedem cât s-a dezvoltat această reţea de transport.

Lucrul ăsta trebuie să se schimbe indiferent de Guvern, indiferent de ministru, de culoarea guvernului, de preşedinte”, a declarat Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu a adăugat că participă săptămânal la ședințele CNAIR pentru a fi la curent cu progresul.

„Eu am spus că până la finalul anului viitor, şi am spus asta în repetate rânduri, adică 2023 şi 2024 minimul de kilometri pe care să-l dăm în circulaţie să fie de 200. Eu vă asigur că până la finalul anului 2024 acest lucru se va întâmpla. Ba chiar, din contră, sunt cât se poate de sigur, având săptămânal şedinţe cu cei de la CNAIR, de progres, pe fiecare şantier în parte, am şi fost să văd mare parte din ele, acest număr, de 200 până la sfârşitul lui 2024 va fi depăşit. Cert”, precizează ministrul.

Trafic intens pe autostrada
SURSA FOTO: Dreamstime

Lucrările la autostradă ar depinde mai ales de condițiile meteo

Grindeanu a indicat că există un scenariu optimist, deoarece „nu se referă doar la finanțare sau alte aspecte, ci și la anumite condiții meteorologice”.

„Există un scenariu optimist să ajungem în aceşti doi ani spre 300 ( de kilometri de autostradă, nr) şi putem detalia. Dar eu vreau să fiu realist, am spus că până la finalul lui 2024, minimul numărului de kilometri care să fie daţi în circulaţie să fie 200, şi îmi menţin acest lucru, ceea ce înseamnă de zece ori mai mult faţă de media de după Revoluţie”, a precizat Sorin Grindeanu.