Telefoanele inteligente sunt nelipsite din viaţa omului modern. Aceste dispozitive ajung să ne ocupe şi patru ore din fiecare zi, iar utilizatorii mai tineri nu se pot despărţi de ele nici măcar când merg la toaletă. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că smartphone-urile ne scurtează viaţa pentru că antrenează o creştere a stării de stres.

Potrivit celui mai recent studiu pe această temă, telefoanele inteligente pot scurta viaţa utilizatorilor, pentru că provoacă o creştere a nivelului de cortizon. Acest hormon al stresului ţine organismul într-o stare de încordare şi agitaţie, ceea ce sporește cantitatea de zahăr din sânge și afectează negativ sistemul imunitar. Se poate ajunge astfel la diabet, obezitate, hipertonie, depresie, infarct, demență și chiar deces prematur, scrie dcbusiness.ro.

Publicaţia Quartz scrie şi ea că foarte mulţi utilizatori acuză stări de disconfort generate de folosirea smartphone-urilor, dar susţine că renunţarea totală la acestea nu este o soluţie. Vine în schimb cu o listă de cinci sfaturi utile pentru reducerea stresului.

  1. Folosiți funcția care arată de câte ori utilizați smartphone-ul și aplicațiile care vă consumă cel mai mult timp.
  2. Dezactivați notificările, cu excepția celor mai importante.
  3. Renunțați la push-uri. Astfel, veți vedea mesajele numai când deschideți aplicația.
  4. Eliminați conturile inutile din rețelele sociale. Nu vă oferă nimic, dar vă enervează.
  5. Observați momentele când doriți să luați smartphone-ul din plictiseală. Renunțați și faceți câteva exerciții de respirație, ieșiți la plimbare, luați o carte. Într-un cuvânt, ocupați-vă timpul cu altceva.