Vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău trage un semnal de alarmă cu privire la un depozit de armament al Rusiei din Republica Moldova.

Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului din Republica Moldova, este de părere că depozitul de armament din Transnistria reprezintă un adevărat pericol. În cazul în care o explozie ar avea loc la acest depozit, situația ar fi de zece ori mai gravă decât cea de la Beirut.

“Ce ar fi la Cobasna în cazul unui accident grav la depozitul de armament? Explozia din Beirut reprezintă o mică parte din puterea materialului explozibil (22000 tone) stocat de peste 30 de ani la Cobasna.

Acest depozit al Federației Ruse reprezintă o amenințare majoră pentru cetățenii Republicii Moldova.

Iată de ce munițiile învechite trebuie evacuate sau distruse cu echipament special cât mai curând”, a scris Mihai Popșoi pe pagina sa de Facebook.

Ce se află în acel depozit

În depozitul din Republica Moldova se află munițiile Armatei a 14-a a URSS, dar şi arme şi muniţii care au fost aduse din Germania şi Cehoslovacia. Acest depozit este unul dintre cele mai mari depozite de acest tip din Europa de Est.

La Cobasna sunt depozitate peste 20.000 de tone de muniţii de artilerie şi infanterie, precum şi alte echipamente militare. O eventuală explozie a acestora ar provoca un dezastru ecologic și uman. În 2019 Rusia a propus lichidarea munițiilor stocate, asigurând că va oferi echipamentul necesar, însă acest lucru încă nu s-a întâmplat.