Probleme imense în Europa din cauza radiațiilor. Totul s-ar întâmpla din cauza centralelor nucleare ale Rusiei. Răspunsul oamenilor lui Vladimir Putin este categoric.

Pericol de radiații în Europa

Rusia a negat că una dintre centralele sale nucleare se află în spatele unui vârf de radiații detectate în nordul Europei. Totuși, Finlanda, Suedia şi Norvegia au mari probleme. În ultimele zile s-au constatat niveluri neobişnuite de radioactivitate, extrem de ridicate.

Autoritățile sanitare scandinave sunt în alertă. S-au descoperit radionuclizi în întreaga peninsulă și în zona Arctică încă de săptămâna trecută. Nu sunt deloc siguri de unde provin, dar au spus că sunt cu siguranță de origine umană și nu fac parte din niciun fenomen natural.

„Compoziția nuclidelor poate indica deteriorarea unui element de combustibil într-o centrală nucleară”, a declarat Institutul Național olandez pentru sănătate publică și mediu.

O sursă exactă nu poate fi identificată, da se arată cu degetul spre Rusia.

Lassina Zerbo, secretar executiv al Organizației Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), a declarat că senzorii organizației au indicat nivelul crescut de radioactivitate, redactând o hartă care arăta posibilele locații ale sursei.

Rosenergoatom, o filială a agenției nucleare de stat Rosatom, a spus că nimic nu este în neregulă cu cele două reactoare pe care le are în regiune, ambele construite în anii ’70.

„Nu s-au înregistrat reclamații cu privire la funcționarea reactoarelor. Emisiile agregate ale tuturor izotopilor în perioada menționată nu au depășit numerele de referință. Nu au fost raportate incidente legate de eliberarea de radionuclizi în afara structurilor de izolare. Nivelurile de radiații atât la instalații cât și în zonele înconjurătoare au rămas neschimbate în iunie și nu sunt observate modificări în prezent”, se arată în comunicatul Rosenergoatom.

Autoritățile din domeniul sănătății din Scandinavia spun că nivelurile de radiații, deși neobișnuite, nu sunt în acest stadiu dăunătoare pentru sănătatea umană.

În 2017, un nor radioactiv a trecut peste Europa, un studiu din 2019 concluzionând că probabil provenea din Rusia. În 1986, Uniunea Sovietică, a mușamalizat inițial dezastrul de la Cernobîl. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că este conștientă de aceste radiații și caută mai multe informații din partea țărilor afectate.