Agenţia pentru Siguranţa Alimentară din Bulgaria a raportat luni descoperirea virusului gripei aviare H5N8 la o fermă de raţe din oraşul Rakovski, sudul Bulgariei.

Agenţia a precizat că toate cele 5.830 de raţe de la ferma respectivă vor fi sacrificate, adăugând că acesta este primul caz de gripă aviară de tip H5N8 descoperit în Bulgaria în ultimele 10 luni.

O zonă de protecţie a fost instituită pe o rază de trei kilometri în jurul fermei, fiind interzise transportul păsărilor domestice, sălbatice şi a altor păsări precum şi vânzarea de ouă şi carne de pasăre, anunță Agerpres, citând presa internațională.

În ultimele săptămâni, mai multe cazuri de gripă aviară au fost descoperite în Germania, Slovacia, Polonia, Ungaria, Cehia şi România.

Amenințare multiplă

În țara noastră, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat, la jumătatea lunii ianuarie, diagnosticarea gripei aviare într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş.

În consecință, ANSVSA a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evolua în Polonia.

De asemenea, Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat că virusul H5N8, o tulpină a virusului de gripă aviară, a fost descoperit la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, nord-vestul Ungariei.