Finalul e cu adevărat aproape, dacă ar fi să credem semnalele venite din partea guvernului înainte de anunțul oficial cum că toate restricțiile pandemice vor fi ridicate de la 19 iulie. Totuși, au mai fost și starturi false, cum s-a întâmplat și când am fost asigurați că nimic din datele existente nu poate împiedica redeschiderea pe 21 iunie, doar pentru ca ulterior o parte din interdicții să rămână în vigoare, scrie The Telegraph. 

E de așteptat ca premierul să declare că masca nu va mai fi obligatorie și distanțarea socială nu va mai fi impusă. Totuși, se pare că va persista o oarecare ambivalență și că va exista o recomandare formală ca portul măștii să persiste în transportul public și în magazine.

Dacă oamenii vor să-și acopere fața, e o chestiune pe care ei înșiși trebuie să o decidă. Dar dacă guvernul va susține că masca nu mai e obligatorie, dar e totuși recomandată, atunci el va afirma efectiv că aceia care nu poartă mască au un comportament egoist. Premierul ar trebui să pună capăt acestor semnale mixte și să declare fără echivoc că portul măștii e un act voluntar, fără alte „indicații” tendențioase atașate.

După ce vreme de peste 15 luni s-a bazat pe o litanie de mesaje sanitare mereu pesimiste și precaute, guvernul trebuie să liniștească acum populația, asigurând-o că înmulțirea cazurilor nu mai este relevantă. Mulți oameni sunt și acum reticenți să folosească transportul public sau să meargă la birou. Dacă miniștrii chiar vor să risipească această suspiciune irațională la a cărei creare au lucrat atât de mult, mesajele ambigue cu privire la mască nu vor ajuta.

Școlile și cabinetele medicale trebuie deschise

Dar pentru ca normalitatea să fie restabilită cu adevărat mai trebuie să se întâmple și alte lucruri. Școlile vor trebui să revină la toamnă fără a mai fi obstrucționate de obligația ca elevii să se izoleze dacă un copil se îmbolnăvește de COVID-19. Toate cabinetele medicale ar trebui să-și deschidă porțile din nou și să nu mai apeleze la convorbiri de la distanță înainte de a consulta în persoană pacienții.

Guvernul a luat decizia de a amâna redeschiderea cu o lună pe baza unor informații depășite. Corelația dintre înmulțirea cazurilor noi și cazurile de forme severe de boală și de decese a fost efectiv distrusă de către vaccinuri. După cum ziarul nostru argumentează de luni de zile, acest virus a devenit endemic și va trebui să conviețuim cu el, tot așa cum conviețuim cu alte boli, precum gripa.

Însă țara nu ar trebui să-și facă iluzii în privința faptului că, pe măsura ce iarna se va apropia, bolile respiratorii precum COVID-19 și gripa nu se vor răspândi, oamenii nu se vor îmbolnăvi și mii dintre ei nu vor muri, așa cum se întâmplă în oricare alt an. Iar atunci când se va întâmpla, guvernul va trebui să opună rezistență apelurilor inevitabile de a se institui noi măsuri de carantină – dacă se dorește într-adevăr ca 19 iulie să fie un moment ireversibil.