Coreea de Nord rămâne o „ameninţare extraordinară” pentru regiune, a apreciat joi un responsabil al Pentagonului, după distrugerea de către regimul de la Phenian a biroului de legătură inter-coreean, relatează AFP.

„După cum ne-au amintit clar evenimentele din ultimele zile, Coreea de Nord continuă să reprezinte o ameninţare extraordinară pentru regiune, care necesită o vigilenţă constantă din partea noastră”, a declarat presei responsabilul strategiei pentru regiunea Indo-Pacific, David Helvey.

„Este dificil să spunem ce se va întâmpla în zilele şi săptămânile următoare, dar cred că este important să spunem că rămânem vigilenţi în faţa oricărui tip de ameninţare şi provocare”, a adăugat responsabilul din Ministerul american al Apărării.

Phenianul a distrus marţi biroul de legătură inter-coreean de pe teritoriul său, care a fost unul dintre simbolurile detensionării în peninsulă, crescând astfel tensiunile după săptămâni de atacuri verbale împotriva Sudului. Această demolare concretizează avertismentele lui Kim Yo-Jong, sora mai mică a liderului nord-coreean Kim Jong-Un, care ameninţase weekend-ul trecut că va distruge această instituţie „inutilă”.

Întrebat în legătură cu apelurile pentru consolidarea prezenţei militare americane în jurul Peninsulei Coreea şi o reluare a exerciţiilor militare suspendate pentru a facilita negocieri între Washington şi Phenian, astăzi inexistente, David Helvey a reacţionat cu prudenţă.

„Nu vreau să presupun ce decizii ar putea fi luate”, a răspuns el. „Dar acesta este unul dintre lucrurile despre care vorbim constant cu aliaţii noştri sud-coreeni”, a adăugat responsabilul american, potrivit Agerpres.

Ce s-a întâmplat marţi aproape de frontiera dintre Coreea de Nord şi de Sud

Coreea de Nord a distrus, marţi, biroul de legătură cu Coreea de Sud din Kaesong, oraş situat în apropiere de frontiera dintre cele două ţări, a anunţat Ministerul Unificării sud-coreean, la câteva zile după ameninţări virulente din partea Phenianului, potrivit AFP.

„Coreea de Nord a aruncat în aer sediul biroului de legătură de la Kaesong la ora locală 14:49” (06:49 GMT), a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului însărcinat cu relaţiile între cele două state coreene într-un comunicat difuzat online presei.

Coreea de Nord a proferat ameninţări la adresa Coreei de Sud în ultimele zile, ameninţând să distrugă biroul creat în 2018, după ce a avertizat că va riposta militar la recenta trimitere de pliante critice la adresa regimului de la Phenian de către activişti sud-coreeni, conform Reuters şi Yonhap.

Kim Yo-Jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong-Un, a avertizat sâmbătă că Coreea de Sud va fi martoră în curând „la scena tragică a distrugerii complete a biroului de legătură comun Nord-Sud, devenit inutil”, conform Yonhap.

Phenianul a criticat Seulul pentru că nu împiedică transfugii să trimită pliante anti-Phenian cu ajutorul baloanelor de-a lungul frontierei ce separă cele două ţări.

Biroul de legătură intercoreean a fost inaugurat în septembrie 2018 pentru a facilita schimburile şi cooperarea între cele două Corei într-un climat de reconciliere creat prin convorbirile dintre liderii celor două ţări.