Spui schi, spui Austria. Fără doar și poate, această țară este preferata românilor când vine vorba de sporturile de iarnă. Pârtii pentru toate categoriile de turiști, competiții și servicii calitate-preț excepționale. Și pentru că Tirol și Kaprun sunt deja „acasă“ pentru români, iarna aceasta se poartă și alte regiuni.  La 300 de kilometri de Viena este Millstatter See, care numără 32 de pârtii de schi, împărțite pe aproximativ 1.000 de kilometri. Un sejur de o săptămână pornește de la 355 de euro de persoană pentru cei care preferă cazarea în regim demipensiune la trei stele. Ca peste tot, copiii beneficiază de reduceri, iar cei până la 14 ani pot schia gratuit pe anumite pârtii ale regiunii.

Un pachet avantajos este pentru regiunea Abtenau, aflată la 50 de kilometri de Salzburg. Pârtii perfecte, școli de schi locale, cabane turistice tipic austriece și un tarif per pachet de doar 279 de euro (include șapte nopți de cazare cu mic dejun, un skipass valabil șase zile și taxa de stațiune). Începătorii au și ei facilitățile lor. Spre exemplu, în regiunea Mostviervel, situată la 120 de kilometri de Viena, pentru care turistul român va plăti 509 euro (șapte nopți de cazare cu demipensiune la un hotel de trei stele), în trei zile va învăța „garantat“ să schieze, după cum declară cei de la Austria Incoming. Mai mult, în tarif au inclus și un skipass, valabil cinci zile, acces la ștrandul salin al zonei, respectiv un card cu numeroase facilități. Cum ofertele includ doar cazare și regimul de masă, în ceea ce privește transportul, opțiunile sunt multiple, având ca opțiune zborurile către Viena sau München. De menționat că Tarom are o ofertă care vine în sprijinul schiorilor, acceptând transportul gratuit al echipamentului sportiv de iarnă (schi și snowboard), în limita a 23 de kilograme de persoană, indiferent de clasa la care se zboară. Oferta este valabilă pentru pasagerii care călătoresc din România către Viena, Lyon, München și Sofia.

De la all inclusive la pensiune completă

Românii s-au obișnuit deja cu va­can­țele all inclusive la turci. Și pentru că sunt preferatele lor pentru sezonul estival, Happy Tour Group a luat în calcul și concediul de iarnă în această țară. Mai exact, în Erzurum (estul Turciei, oraș aflat la o altitudine de 1.757 de metri, cu o suprafață schiabilă de 70 de kilometri). Prin urmare, sunt programate deja două chartere către această stațiune despre care se spune că este un paradis al sporturilor de iarnă. Pachetele în hotelurile recomandate de agenție, de patru și cinci stele, pornesc de la 820 de euro, respectiv 1.095 de euro, având incluse biletele de avion, șapte nopți cazare, turul orașului și asigurarea medicală.

Ultima, dar nu cea mai puțin importantă, Bulgaria, este o destinație foarte populară în ultimii ani pentru iubitorii de schi. Cele trei stațiuni – Bansko, Borovets și Pamporovo – sunt apreciate datorită condițiilor foarte bune pentru sporturile de iarnă. Cei mai mulți români preferă Bansko, unde lungimea totală a pistelor de schi depășește 65 kilometri. Tarifele pornesc de la 265 de euro pentru un sejur de șapte nopți cu mic dejun inclus, la un hotel de cinci stele; cine dorește regim demipensiune trebuie să achite suplimentar 18 euro pe zi. În luna decembrie, turiștii pot opta pentru un sejur la patru stele, cu demipensiune, prețul fiind de 149 de euro.

25% este creșterea estimată de turoperatori pentru acest sezon în ceea ce privește numărul de sejururi la schi vândute