Parlamentarii se reunesc astăzi, în ședință comună, de la ora 14,00. Ei vor dezbate ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene. Așa cum a anunțat Ludovic Orban, această decizie este extrem de importantă. Ea va permite Comisiei Europene să poată să pună în practică facilitatea de recuperare şi rezilienţă

“Mâine este plen comun. Se va dezbate ratificarea EURATOM, care este extrem de importantă, pentru a permite Comisiei Europene să poată să pună în practică facilitatea de recuperare şi rezilienţă”, a afirmat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, după şedinţa Birourilor permanente.

Proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene prevede şi abrogarea Deciziei 2014/335/UE, EUROATOM adoptată la Bruxelles.

Care va fi contribuţia României pentru anul 2021

“Noua decizie privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene 2020/2053 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Ea  se va aplica numai după ratificarea sa de către toate statele membre. Prevederile sale sunt direct aplicabile statelor membre fără a mai fi necesară transpunerea lor în legislaţia naţională”, se arată în raportul comun al Comisiilor de buget-finanţe. Acest raport va intra, miercuri, în dezbaterea plenului comun al Parlamentului.

După ratificarea noii decizii, Comisia Europeană va recalcula contribuţiile statelor membre pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 şi data intrării în vigoare. Nivelul contribuţiei României pentru anul 2021, conform scrisorii de ratificare a bugetului UE, este în cuantum de 2.356.894.717 euro.

Pentru următorii cinci ani, media estimată a contribuţiei României este în cuantum de 2.659.127.447 euro. Media pentru toată perioada cadrului financiar multianual 2021-2027 este de aproximativ 2.701.895.847 euro”, se mai spune în raportul comun al Comisiilor de buget-finanţe.

De altfel, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că doreşte o dezbatere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). El a susținut că parlamentarii PSD nu îl vor vota, miercuri, în plenul comun, “pentru că vor să ştie ce cuprinde”.

INQUAM/Photos Octav Ganea