Bărbatul în vârstă de 29 de ani a mers la secția de urgențe si a spus că se simte rau şi că are febră. După declaraţiile cetățeanului chinez s-a instalat starea de alertă, medicii crezând că are coronavirus. Testele rapide au infirmat ulterior această suspiciune, însă el a fost trimis la Institutul „Matei Balş” pentru investigaţii amănunţite. Potrivit Digi24, tânărul le-a spus medicilor că în luna decembrie a venit, din China, în România.

Cel mai recent bilanţ indică faptul că au fost înregistrate 71.204 de cazuri de infecţie cu noul tip de coronavirus, iar numărul deceselor a ajuns la 1.775 la nivel mondial. Cinci dintre decese sunt în afara Chinei, în Hong Kong, Taiwan, Japonia, Filipine şi unul în Franţa.

Ministrul Sănătății Victor Costache a afirmat, joia trecută, că momentan pe teritoriul României nu există niciun caz confirmat de infecție cu noul coronavirus. El a adăugat că oricine vine în țară dintr-o zonă unde există epidemie de coronavirus este automat băgat în carantină. Acesta a mai spus că, potrivit protocolului, primele 10 cazuri vor fi tratate la Spitalul Matei Balș.

Cum se transmite virusul ucigaş

„Bazat pe ceea ce ştim, credem că virusul se extinde, în principal, de la persoană la persoană prin contact apropiat, definit ca fiind o distanţă de aproximativ 1,8 metri, prin picături din tractul respirator eliminate atunci când o persoană strănută sau tuşeşte”, a declarat Nancy Messonnier, directorul Centrului Naţional pentru Imunizare şi Boli Respiratorii, în cadrul unei conferinţe organizate de CDC.

Sunt şi alte două modalităţi prin care COVID-19 se transmite. Una este prin atingerea unor suprafeţe contaminate, urmată de atingerea ochilor, nasului său gurii, dar şi transmiterea de către persoane care nu arată încă simptome prin aerosoli.

Oamenii bolnavi pot genera mici particule infectate prin simpla respiraţie. Messonnier spune, însă, că periculos este contactul cu persoanele care sunt bolnave şi care strănută sau tuşesc în apropierea celor care nu au virusul.