Oraşul iranian Qom implementează măsuri de urgenţă în contextul posibilei propagări a coronavirusului după ce doi bărbaţi infectaţi au murit, a anunţat joi agenţia de presă IRNA, preluată de dpa.

Ministerul iranian al Sănătăţii a închis toate şcolile şi universităţile din Qom, potrivit informaţiilor. Celor 1,2 milioane de locuitori ai oraşului li s-a cerut să evite contactul fizic care nu este absolut necesar, precum strângerea de mână sau sărutul. Ministerul iranian al Sănătăţii a trimis echipe de experţi în Qom şi membrii familiilor celor decedaţi au fost testaţi pentru noul coronavirus Covid-19.

Cei doi bărbaţi nu au călătorit în afara oraşului şi nu au intrat în contact cu turişti chinezi

Cei doi bărbaţi din Iran au murit de afecţiune respiratorie cauzată de coronavirus, au confirmat Ministerul Sănătăţii şi Facultatea de Medicină din Qom. Ambii erau bărbaţi în vârstă care s-au prezentat la spital cu probleme respiratorii la începutul săptămânii. Ambii au fost testaţi pozitiv pentru Covid-19, devenind primele cazuri înregistrate în Iran.

Potrivit autorităţilor, niciunul dintre cei doi bărbaţi nu a călătorit recent în străinătate şi nici măcar în afara oraşului Qom, oraş sfânt al musulmanilor şiiţi, aflat la circa 140 de kilometri la sud de Teheran. De asemenea, ei nu au intrat în contact cu turişti chinezi. Cu toate acestea, ambii bărbaţi aveau boli preexistente, după ce au fost expuşi unor atacuri chimice în timpul războiului dintre Iran şi Irak, au precizat oficiali iranieni.

Temerile privind coronavirusul ar putea afecta prezenţa la alegerile parlamentare de vineri

Pe reţelele sociale se făceau numeroase speculaţii cu privire la persoanele cu care ar fi putut intra în contact cei doi bărbaţi şi despre cât de răspândit ar putea fi acest nou virus. Trei noi cazuri de infectare au fost anunţate joi de autorităţi, potrivit Agerpres.

Postul de radio de stat al Iranului i-a asigurat pe cetăţeni că situaţia este sub control. Ministerul de Interne al Iranului a convocat o reuniune de urgenţă.

Potrivit observatorilor, alegerile parlamentare programate să aibă loc vineri în Iran s-ar putea confrunta cu o prezenţă mai scăzută decât era prevăzut, din cauza temerilor privind coronavirusul.