Lovitură pentru Viktor Orban. În ciuda eforturilor făcute de guvernul de la Budapesta, pandemia a intrat din nou pe o tendință puternic ascendentă.

Peste 8.300 de pacienţi cu coronavirus erau spitalizaţi, conform ultimelor raportări ale autorităților ungare.

Lovitură pentru Viktor Orban: Pandemia scapă de sub control

Ungaria a anunţat joi un număr record de 8.312 noi infecţii cu coronavirus, pe fondul agravării valului trei al pandemiei, cu măsuri de lockdown mai stricte şi o campanie de vaccinare încă insuficientă pentru a inversa o tendinţă sumbră, relatează Reuters.

Ungaria a impus luni noi măsuri dure de carantină pentru a combate creşterea infecţiilor cu COVID-19 şi a accelerat campania de vaccinare utilizând vaccinul chinezesc Sinopharm, precum şi cel rusesc Sputnik V.

Până joi, ţara a administrat o primă doză de vaccin la 1,149 milioane de persoane, a anunţat guvernul pe website-ul său.

Doar 65,3% din dozele primite de la UE administrate

Cu toate acestea, Ungaria a administrat până acum doar 65,3% dintr-un total de mai mult de 2 milioane de vaccinuri primite, potrivit site-ului UE de urmărire a vaccinului anti-COVID-19.

8.329 de pacienţi cu coronavirus erau spitalizaţi joi, 911 dintre ei având nevoie de ventilaţie artificială, ceea ce creşte presiunea asupra sistemului de sănătate.

Numărul de pacienţi ventilaţi mecanic s-a triplat în ultima lună, în timp ce tot mai multe persoane între 30 şi 50 de ani sunt în stare gravă şi la terapie intensivă.

Noi critici la adresa Bruxellesului

Prim-ministrul Viktor Orban şi premierul ceh Andrej Babis se duc joi în Israel pentru a se întâlni cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi a discuta despre politicile de combatere a COVID-19.

Trebuie precizat că Viktor Orban a criticat în numeroase rânduri, ultima dată chiar la începutul acestei săptămâni, livările de vaccinuri asigurate de Comisia Europeană pentru țările membre UE.

Urban a acuzat Bruxellesul că a livrat doze puține și că Budapesta și alte țări europene nu au putut pune bază sprijinul Comisiei Europene.

În același timp, premierul ungar a lăudat transporturile de vaccinuri primite din China și Rusia, ca fiind sigure și ajunse la destinație la termenul prevăzut.