Secretarul de stat Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV, susține că deși prognoza pentru luna august arată favorabil din punct de vedere epidemiologic, finalul lunii iulie înergistrează o creștere a numărului de infectări. 

„Acum, una e să ai o creștere a numărului de cazuri cu câteva zeci și e cu totul altceva, Doamne ferește, de situații mai dificile”, a continuat secretarul de stat.

Totodată, el a subliniat faptul că premierul a anunțat deja măsuri noi de relaxare de la 1 august, având în vedere modul în care merg lucrurile. Totuși, secretarul de stat precizează că în ultima vreme, toate analizele arată o creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus, lucru care s-ar putea întâmpla și în România. 

„Putem să avem câteva proiecții pentru perioada imediat următoare și aici vorbim de săptămâni. Domnul prim-ministru a anunțat azi că se iau în considerare măsuri suplimentare de reaxare de la 1 august.

Numărul infectărilor ar putea exploda

Pentru luna august lucrurile arată favorabil și în trendul în care suntem acum. Vedem ce se va petrece de la finele lunii august încolo. Toate analizele arată, și dacă ne uităm ce se întâmplă în alte țări vedem că se adeverește, că vom avea o creștere a numărului de cazuri”, a spus Baciu.

El a mai adăugat că deși în prezent situația este una fluidă, totul se poate schimba în doar câteva săptămâni, iar istoria de anul trecut se poate repeta oricând.

„Acum, una e să ai o creștere a numărului de cazuri cu câteva zeci și e cu totul altceva, Doamne ferește, de situații mai dificile pe care le-am trăit acum câteva luni: am avut 1.550 de pacienți la ATI, am avut zeci de pacienți intubați la Unitățile de Primiri Urgențe. A fost o situație realmente critică în perioada cea mai critică a managementului.

Acum e situația favorabilă, dar e atât de fluidă, lucrurile se pot schimba pe parcursul a câtorva săptămâni”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu, pentru B1 TV.