În cadrul reuniunii anuale a directorilor general din cadrul Asociației Aeroporturilor din România (AAR), președintele asociației a declarat că traficul de pasageri înregistrat în semestrul I al anului pe toate cele 17 aeroporturi din România a scăzut semnificativ, până la sfârşitul lui 2020 fiind prognozată o scădere cu 61% la un trafic total estimat de 9.085.000 de pasageri.

Constanţa, Bogdan Artagea, organizatorul evenimentului care a avut loc în stațiunea Venus, dar și directorul general al Aeroportului Internațional ”Mihail Kogălniceanu” a declarat că în cadrul ședinței se va discuta despre  modalităţile de relansare a traficului aerian, creşterea şi menţinerea încrederii pasagerilor în transportul aerian comercial din România în contextul global generat de pandemie, precum şi despre modificările aduse Codului aerian.

„În speţă, relativ la situaţia epidemiologică cu care ne confruntăm şi faţă de care suntem nevoiţi să ne adaptăm activitatea în aeroporturi şi sistemele de lucru cu pasagerii, vom propune proceduri operaţionale noi cu sisteme de dezinfectare „no touch” cu ecran Samsung integrat şi soluţii profesionale de digitalizare în aeroporturi, vom aborda strategiile de dezvoltare a aeroporturilor din România, cu investiţii în siguranţa şi securitatea aeronautică şi investiţii în infrastructura aeroportuară”, a declarat Artagea.

Ajutor pentru Tarom și Blue Air

Conform unui anunț făcut acum ceva timp de şeful Cancelariei premierului, a fost adoptată o Ordonanță de Urgență de către Guvern. Ionel Dancă spune că este vizată acordarea unor ajutoare de stat pentru TAROM şi Blue Air.

Șeful Cancelariei premierului a transmis că Ordonanţa de Urgenţă adoptată de către Guvern are în vedere instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat societăţii comerciale Compania Naţională TAROM SA şi societăţii comerciale Blue Air Aviation SA.

Ionel Dancă a explicat că măsura este menită să compenseze pierderile cauzate de pandemia de coronavirus.

„Este vorba de o Ordonanţă de Urgenţă prin care se asigură accesul acestor companii din industria de aviaţie – aşa cum a fost de altfel reglementat şi în alte state europene – la garanţii de stat pentru obţinerea unor credite pentru compensarea, asigurarea nevoilor de finanţare a acestor companii în condiţiile în care acestea au suferit pierderi masive ca urmare a pandemiei de coronavirus.

În cazul de faţă, vorbim de garanţii de stat pentru TAROM în sumă de 317 de milioane lei, iar pentru Blue Air – 300 de milioane lei”, a transmis IonelDancă, la finalul şedinţei de Guvern.

Sursa foto: INQUAM Photos/Raul Stef