Originea pandemiei de COVID, incertă în continuare. China respinge criticile directorului OMS

În acest context, informează AFP, China a respins vineri aceste critici.

China, unde primele cazuri de coronavirus au fost detectate la Wuhan (centru) la sfârşitul anului 2019, trebuie „să coopereze mai bine” pentru a înţelege ce „s-a întâmplat cu adevărat”, a declarat joi şeful OMS, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

Organizaţia internaţională cu sediul la Geneva se confruntă cu o presiune crescândă pentru organizarea unei noi anchete aprofundate asupra originilor pandemiei de COVID-19.

Ce arată o anchetă comună

Concluziile unei anchete comune întreprinse în China la începutul anului de către cercetători chinezi şi o echipă selecţionată de OMS nu a făcut lumină asupra originilor pandemiei, care a făcut deja peste 4 milioane de morţi în întreaga lume.

În faţa presei, Tedros Adhanom Ghebreyesus a menţionat lipsa „informaţiilor directe” despre coronavirus pe care Beijingul nu a dorit să le ofere echipei OMS, ceea ce, în opinia şefului organizaţiei internaţionale, reprezintă „o problemă”.

Solicitat să ofere o reacţie, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a declarat vineri că „anumite informaţii referitoare la viaţa privată nu pot fi copiate şi scoase din ţară”.

Cu toate acestea, experţii OMS au putut „să obţină o cantitate mare de date”, iar China „le-a prezentat rând cu rând” ceea ce necesită „o atenţie specială”, a mai spus Zhao.

Ce a mai respins China

Purtătorul de cuvânt chinez a respins, de asemenea, declaraţiile şefului OMS conform cărora „a existat o încercare prematură” de a respinge teoria unui accident de laborator.

Teoria ca noul coronavirus să fi scăpat dintr-un laborator a fost iniţial respinsă, în primele luni ale pandemiei, de un număr foarte mare de oameni de ştiinţă, înainte ca administraţia americană a lui Donald Trump, căreia i s-a raliat apoi cea a succesorului său Joe Biden să-i ofere mai mult credit. Preşedintele Biden a ordonat serviciilor de informaţii americane să facă din acest subiect o prioritate.

Sursă foto: Dreamstime