Ludovic Orban spune că Guvernul va adopta vineri ordonanța de urgență prin care punctul de pensie va crește cu „un procent consistent de 14%”.

„Nu vom mai avea creștere economică. Vom avea o contracție economică estimată astăzi la 3,8%. Criza sanitară a provocat o criză economică. Cu toate astea, eu nu cunosc o altă țară europeană în care să se fi luat o decizie asemănătore, Guvernul va crește pensiile cu un procent consistent de 14%. Este o creștere extrem de mare, pe care ne angajăm să o putem finanța.

În ceea ce privește alte creșteri ulterioare, orice altă decizie de creștere a pensiilor va fi luată doar pe baza unor analize economice extrem de serioase. România are nevoie de acces la finanțări cu costuri minime pentru a asigura resursele necesare.

Orice creștere de pensie care e făcută fără să țină cont de evoluția economiei se va întoarce nu numai împotriva părinților și bunicilor noștri, ci împotriva interesului general al societății.

Dezmăț în Parlament privind cheltuielile

Și așa de 4 luni este un adevărat dezmăț în Parlament în materie de legi care generează noi și noi cheltuieli pentru buget. Ne-am luptat pe toate căile constituționale și legale să împiedicăm astfel de decizii. Din păcate, multe au fost adoptate și cresc nota de plată. Poți să faci rău României, și asta face majoritatea condusă de PSD, făcându-te că vrei să faci bine, să crești anumite categorii de venituri pe care apoi nu le mai poți plăti.

Am făcut mximum posibil. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost o decizie grea, dar pe care ne-o asumăm și pe care garantăm că o putem susține. Vom face tot ce ține de noi pentru ca inflația să se mențină la un nivel scăzut și să nu fie afectată puterea de cumpărare.

Orice altă creștere mai mare și știu că populismul pesedist se va manifesta în continuare, că se vor grăbi să respingă OUG pentru creșterea punctului de pensie, dar să înțeleagă rațional fiecare părinte și bunic că atât se poate, cine promite altceva minte. Dacă nu ai resursele necesare, degeaba promiți și apoi nu mai poți plăti.

Avem o decizie CCR care spune foarte clar că, odată stabilit un nivel al pensiilor, pensiile nu pot fi tăiate. De aceea orice decizie legată de puntul de pensie trebuie să fie bine fundamentată.

Evident că va crește deficitul bugetar, probabil că va fi 8,5-8,6. Urmăriți deficitul bugetar în toate țările europene și vom avea un deficit bugetar printre cele mai mici”, a explicat Ludovic Orban.

foto: INQUAM PHOTOS, Octav Ganea