Primarul Buzăului, Constantin Toma, afirmă că „se pare” că fostul director al Băncii Naţionale de Gene Costel Vânătoru a fost repus în această funcţie.

„Domnul Costel Vînătoru se pare că a fost repus în funcţia de director al Băncii Naţionale de Gene! Mulţumesc din tot sufletul tuturor românilor şi buzoienilor care au făcut acest lucru posibil!”, a scris, marţi, pe Facebook, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Cercetătorul Costel Vânătoru a fost demis, în 13 decembrie, din funcţia de director al Băncii Naţionale de Gene, de către Ministrul Agriculturii.

”Este un proiect pentru ţară, un proiect naţional, nu unul politic. Am fost demis. Dumnezeu le aranjeaza cum ştie el. Voi continua să fac Cercetare”, declara Vânătoru pentru News.ro.

În locul său, la conducerea Băncii de Gene fusese numit temporar directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu.

Peste 1000 de oameni au protestat atunci

În 15 decembrie, peste o mie de oameni au participat, la Buzău, la un miting pentru susţinerea lui Vânătoru. Banca de resurse genetice vegetale este o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Sediul băncii de gene va fi construit în Parcul Crâng din Buzău.

Scopul major al băncii de gene de la Buzău este acela de a proteja soiurile româneşti. Deocamdată, staţiunea are circa 10.000 de seminţe, dar îşi va spori resursele. Soiurile omologate în România vor putea fi recunoscute la nivel european şi internaţional, recunoaştere de care nu au beneficiat până acum.

Nu în ultimul rând, înfiinţarea băncii va ajuta la extinderea în producţie a soiurilor valoroase. Când  legumele româneşti le vor înlocui pe cele de import  vom fi câştigat bătălia, spunea cercetătorul Costel Vânătoru la numirea în funcţie, în luna septembrie. Costel Vânătoru lucrează de peste 30 de ani în horticultură.