Ludovic Orban a anunțat luni seara, la Digi 24, că în cursul acestei săptămâni se va lua o decizie cu privire la deschiderea restaurantelor, cinematografelor și a teatrelor.

Acesta a mai spus că dacă se dă undă verde pentru deschiderea acestor locuri publice, trebuie să se respecte anumite măsuri de prevenire a contaminării cu coronavirus. Ludovic Orban a făcut referire la măsuri precum purtarea obligatorie a măștii cât și distanțarea socială.

”Dezbatem în cursul acestei săptămâni. În cursul acestei săptămâni vom lua o decizie.

Se va termina sezonul estival și va fi din ce în ce mai greu ca hotelurile să servească masa pe terase.

La munte, au scăzut temperaturile. Riscăm să afectăm suplimentar hotelurile, dacă nu oferim condiții de servire a mesei sau a celor din turismul balnear. Cel mai probabil de la 1 septembrie, în anumite condiții.

Luăm în calcul reluarea vieții culturale în spații închise. Discutăm de posibilitatea reluării în instituții de cultură: cinematografe, teatre, dar cu condiții. ”, a spus Ludovic Orban la Digi24.

Când s-ar putea relua meciurile cu spectatori

Tot luni seara, premierul a mai declarat că meciurile cu spectatori nu se pot organiza în condiții de siguranță din cauza galeriilor.

Totuși, acesta a mai spus că suporterii pot veni la meci doar dacă în localitatea respectivă nu vor exista cazuri de coronavirus.

”Pericolul mare la fotbal sunt galeriile, sunt foarte greu de controlat. Ei cântă, scandează, nu vor purta mască în galerie. Au un fel de unitate a lor și este greu de controlat o galerie.

Directorul DSP Arad cred că s-a lăsat purtat de valul promovării echipei în Liga 1, nu este o decizie luată la nivel guvernamental. Aceste decizii se iau după niște analize, pe baza unor criterii.

O decizie privind reluarea meciurilor cu spectatori nu poate fi luată descentralizată. Dacă scade numărul de infectări, iar dacă într-o localitate nu există niciun caz, atunci se poate ajunge la desfășurarea meciurilor cu public.”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea