„Odată cu creşterea popularităţii Clujului printre tinerii profesionişti care se stabilesc în oraş, a crescut şi nevoia de locuinţe inteligent compartimentate şi adaptate cerinţelor unei familii moderne. Aceasta este cea mai bună perioadă din istoria pieţei rezidenţiale moderne din Cluj-Napoca, cu aproximativ 3.500 de locuinţe programate spre finalizare în acest an în oraş şi în împrejurimi, o cifră cu 50% mai mare comparativ cu anul trecut”, a declarat Anamaria Burcă, managing partner Coldwell Banker Transilvania.

Ca rezultat al cererii mari înregistrate pe piaţa clujeană, preţurile apartamentelor au cunoscut o adevărată explozie în ultimul an. În septembrie 2016, preţul apartamentelor din Cluj-Napoca era în medie cu 13,5% faţă de octombrie 2015, conform unei analize efectuate de Coldwell Banker Transilvania, biroul local al Coldwell Banker România.

Cluj Napoca este considerată a doua piață rezidenţială după București, datorită numărului ridicat de finalizări de proiecte rezidenţiale din ultimii ani, dar şi creşterii preţurilor din ultimele 15 luni. Construcţia de locuinţe a cunoscut o adevărată explozie, impulsionată de cererea solidă existentă, formată din persoane tinere care au absolvit o instituție de învățământ superioar în Cluj-Napoca sau care lucrează într-una dintre multinaționalele care și-au deschis un birou în oraș în ultimii ani, numărul corporatiştilor fiind estimat la peste 20.000 de persoane.

Cele mai multe proiecte care urmează a fi finalizate anul aceste pe piaţa clujeană sunt încadrate pe segmentele mass şi middle market, în proiecte precum Bonjour, Contemporano, Platinia sau Sophia, în timp ce segmentul premium a cunoscut la rândul său o dezvoltare semnificativă, Riviera Luxury Residence finalizându-se în 2015.

În 2015, gradul de absorbție al locuinţelor puse pe piaţă a fost de aproximativ 95%, acesta fiind și unul dintre argumentele pentru care prețurile locuințelor noi din Cluj – Napoca au crescut atât de puternic.

Pe termen mediu, consultanţii Coldwell spun că vor apărea noi poli de dezvoltare rezidențială, precum zona Parcului Feroviarilor unde există un proiect public de refacere a infrastructurii urbane, sau Colonia Sopor, care benefciază de un amplasament bun și de suprafețe mari de teren disponibile.