Un astfel de proiect de dezvoltare a unui municipiu reședință de județ, Piatra-Neamț, este prezentat de candidatul la funcția de primar, Liviu Harbuz. Da, vorbim despre celebrul medic veterinar pe care-l știți din emisiunile radio sau din funcțiile deținute în ministere sau la Colegiul Medicilor Veterinari din România. Proiectul pe care doctorul Harbuz în prezintă pentru pieteni este unul care, dacă va reuși să-l ducă la capăt, ar însemna o dezvoltare explozivă care ar face din Piatra-Neamț un mini Cluj Napoca al Moldovei. Candidatul Liviu Harbuz propune transformarea orașului cunoscut cândva ca Perla Moldovei, într-un Lego City, pe modelul a două orașe europene care au integrat conceptul Lego Land: Grunzburg din Germania și Billund din Danemarca.

Primul oraș, are cum 8 parcuri tematice, centru de cercetare și inovare și 50 de atracții, integrând cluburi cu tematici educaționale. În medie, sunt 1.4 milioane de vizitatori anual și sunt oferite peste 1000 de locuri de muncă localnicilor. În Billund, Danemarca, sunt 10 parcuri tematice care atrag peste 2,8 milioane de turiști anual. Cele mai importante sunt activitățile interactive cu specific educațional, incubatoarele IT si cele inovative în care LEGO implementează conceptul care i-a consacrat “dezvoltarea, cercetarea și educarea prin joacă”.

Acest concept a fost exportat în întreaga lume cu brio, ceea ce îl face pe candidatul Liviu Harbuz să propună această alternativă de dezvoltare ca fiind una de succes garantat. Pentru Piatra-Neamț, el propune un parc tematic principal pe muntele Cozla, parc care va integra și pârtia de ski a orașului. Tema acestui parc ar fi DragonParc – Aventura Parc iar pentru pârtie este propusă o soluție deja întâlnită în Azuga: iarbă artificială cu ski pe iarbă și skiboard, practicabile tot parcursul anului. Al doilea parc tematic ar fi unul acvatic, pe lacul Bâtca Doamnei de lângă Piatra-Neamț iar un al treilea, posibil în zona Izvoare, ar avea ca tematică domeniul aviatic, cu simulatoare de zbor și construcții de aparate de zbor din piese LEGO. Ultimul parc tematic propus este chiar în centrul orașului, deasupra albiei Cuiejdiului, albie ce urmează a fi acoperită de o platformă care va găzdui Mini Parcul LEGO, cu replici a celor mai importante monumente și clădiri din lume.

Acest proiect ar atrage după sine o dezvoltare a serviciilor HORECA dar în același timp ar pune orașul Piatra-Neamț în topul destinațiilor din Europa de Est, cu beneficiile evidente. Șansele de realizare a acestui proiect depind de acordul operatorului LEGO Land, Merlin Entertainments iar Liviu Harbuz a demarat deja procedura de intenție, prin intermediul unui specialist cu experiență în relaționarea cu concerne internaționale, în vederea obținerii unui acord de principiu. Putem să avem LEGO Land la Piatra-Neamț? Dacă pietrenii vor investi cu încredere proiectul lui Liviu Harbuz pentru urbea sa natală, atunci e posibil să trecem Piatra-Neamț rândul destinațiilor de neratat pentru anii viitori.