Românii au profitat de mini-vacanţa primită în această perioadă şi au mers în număr mare pe litoral, astfel că hotelurile sunt ocupate în proporţie de 98%, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) pentru news.ro.

”Este cel mai aglomerat weekend, 98% este gradul de umplere al hotelurilor. Nu pot spune niciodată 100%, pentru că întotdeauna mai rămâne o cameră-două. Fiecare hotelier care ştie să facă hotelărie îşi păstrează o cameră sau două de rezervă pentru orice eventualitate. Se poate întâmpla, de exemplu, să se strice un aparat de aer condiţionat, să se spargă o ţeavă”, spune Răducan.

”Am făcut nişte studii în ultima perioadă. Potrivit site-ului Ministerului Turismului, sunt aproape 120.000 de locuri clasificate pe riviera Mării Negre – şi mă refer numai la staţiuni, sate şi comune care au unităţi clasificate. Pe lângă acestea, aproximez că între 60.000 şi 80.000 de locuri de cazare sunt neclasificate. Nu putem ştii sigur, pentru că nici primăriile nu ştiu exact câte camere sunt neclasificate în aria lor de competenţă”, a mai precizat liderul FPTR.

În aceste cazuri este vorba despre bani nefiscalizaţi, dar o altă mare problemă este faptul că infrastructura turistică nu este construită pentru a suporta un număr aşa mare de turişti.

”O mare problemă este că infrastructura turistică nu este prevăzută, nu este construită pentru a suporta şi aceşti vizitatori transformaţi în turişti ‘la negru’. Mă refer aici la utilităţi: sistemele de canalizare, de energie electrică. Nu sunt construite pentru atâtea persoane, ele sunt construite pentru nişte case în care stau o familie-două, nu pentru o casă care este declarată locuinţă pentru o familie, dar în care stau 20-30 de persoane”, a declarat Dragoş Răducan.

O mare parte din turiştii veniţi pe litoral sunt beneficiari ai voucherelor de vacanţă. ”E greu de estimat, poate chiar 40%. Un aspect interesant este că anul trecut nu toate hotelurile erau pregătite să primească turişti cu vouchere de vacanţă. Văzând însă ce succes au înregistrat colegii lor, anul acesta putem spune că toţi primesc”, a încheiat Răducan.

Şi locurile de cazare din Delta Dunării sunt ocupate aproape 100% în aceste zile, în mini-vacanţa de Sfânta Maria.

„Pentru mini-vacanţa de Sfânta Maria, ca şi pentru întreaga lună august, avem preconizat un grad de ocupare de aproape 100%. Suntem în plin sezon, lumea vine în concediu şi cu siguranţă toate pensiunile autorizate vor fi pline”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei de Management a Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Nicoleta Alexe.

Ea a amintit că în primul semestru al acestui an Delta Dunării a fost în preferinţele turiştilor. „Ne păstrăm pe acelaşi trend ca cel din anul trecut, destinaţia turistică fiind vizitată de 55.620 de persoane. Majoritatea sunt turişti români”, a precizat Nicoleta Alexe.

Anul trecut, Delta Dunării a înregistrat una dintre cele mai importante creşteri a fenomenului turistic, conducerea asociaţiei explicând situaţia atât prin voucherele de vacanţă, cât şi prin acţiunile de promovare a judeţului.