ONU a lansat cel mai puternic avertisment

Declarația ministrului britanic a fost realizată într-un interviu acordat ziarului The Observer, subliniind astfel caracterul decisiv al marii conferinţe privind clima care va avea loc la Glasgow în noiembrie.

„Comportamentul uman accelerează încălzirea globală într-un ritm alarmant”, a declarat ministrul britanic, conform informațiilor transmise de bbc.com

Un eșec ar fi catastrofal

„Nu ne putem permite să aşteptăm doi ani, cinci ani, zece ani”, a spus acesta, explicând că mai este timp, dar „ne apropiem periculos de mult de momentul” în care va fi prea târziu.

Raportul IPCC „va fi un semnal de alarmă pentru toţi cei care nu au înţeles încă de ce următorul deceniu trebuie să fie absolut decisiv în ceea ce priveşte acţiunile în domeniul climei”, insistă Alok Sharma, adăugând că „vom înţelege foarte clar că activitatea umană provoacă schimbări climatice într-un ritm alarmant”.

Un eşec al COP26 ar fi „catastrofal, nu există alt cuvânt pentru asta”⁣, spune britanicul, care aminteşte că “anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, iar ultimul deceniu a fost cel mai cald deceniu înregistrat vreodată”.

Consecinţele încălzirii globale sunt deja evidente, a continuat el, citând inundaţiile din Europa şi China, „incendiile de pădure, temperaturile record pe care le-am văzut în America de Nord”.

„În fiecare zi vom vedea un nou record într-un fel sau altul în întreaga lume”, a completat acesta.

Chiar și așa, ministrul britanic a apărat planul controversat al Marii Britanii de a permite noi explorări de petrol şi gaze, în ciuda avertismentului Agenţiei Internaţionale pentru Energie din luna mai că ţările ar trebui să renunţe acum la orice nou proiect de petrol şi gaze dacă vor să poată limita încălzirea globală la 1,5°C. Aceste proiecte vor trebui să respecte angajamentul Marii Britanii de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050, a declarat Sharma.