Marele anunț făcut de colonelul Valeriu Gheorghiță: Ținta de vaccinare propusă de autorități ar putea fi atinsă încă înainte de începutul verii.

Gheorghiță este optimist, arătând că diversificarea căilor de acces la vaccinare ar putea duce la imunizarea a 5 milioane de români chiar de luna aceasta.

Marele anunț făcut de colonelul Valeriu Gheorghiță: 5 milioane de persoane vaccinate

În cursul aceste luni, România ar trebui să aibă zilnic, în medie, 55.000 de persoane nou vaccinate, în afară de cele care fac doza de rapel, ca să ajungă la ținta stabilită de autorități pentru 1 iunie, de care depinde prima etapă a procesului de revenire la normalitate.

Sâmbătă, deși zi de sărbătoare, peste 60.000 de oameni s-au imunizat, din care mai bine de jumătate au făcut prima doză, ceea ce duce la 3,336 de milioane totalul celor vaccinați până acum.

Coordonatorul Campaniei naționale de imunizare consideră că ritmul actual permite atingerea țintei de 5 milioane de persoane vaccinate până la începutul verii.

În plus, imediat după Paște, se diversifică din nou căile de acces la vaccin, centrale mobile își reiau activitatea în zonele rurale, sunt anunțate noi evenimente de tip ”maraton al vaccinării” în mai multe orașe, inclusiv în Capitală.

Peste 3.000 de medici de familie vor participa la campania de vaccinare

Iar din 4 mai începe și vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, așteptată și pentru că se va administra serul Johnson & Johnson într-o singură doză. Peste 3.000 de medici şi-au anunțat până acum intenția de a participa, iar numărul lor va crește – se arată convins doctorul Valeriu Gheorghiță, care calculează impactul pe care îl va avea această etapă, precizează rador.ro.

”Noi am plecat de la o estimare zilnică medie de circa 5 – 10 persoane, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 30.000 de persoane pe zi. Însă, fiecare medic de familie își face programul propriu.

Vor fi medici care vor prefera să vaccineze în fiecare zi sau vor fi medici care vor prefera să vaccineze doar în anumite zile.”, explică șeful CNCAV, potrivit sursei citate.

În plus, autoritățile și-au propus ca în perioada următoare vaccinarea fără programare să fie disponibilă în tot mai multe cabinete, deoarece au observat că oamenii sunt interesați de această facilitate.

Trebuie precizat că vaccinare fără programare, direct din mașină, se face și în perioada sărbătorilor în centrele de tip drive-thru, care funcționează la București, Cluj-Napoca și la Deva.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.