Lia Olguța Vasilescu a reacționat dur miercuri împotriva propunerii reprezentanților IMM-urilor de a fi crescute cu 40% doar pensiile foarte mici, sub un anumit plafon.

”Nu mai bateți câmpii!”, avertizează fostul ministrul al Muncii, într-o postare pe Facebook.

”Sper că nu sunt lăsați habarniștii să măcelărească legea pensiilor… Consiliul IMM-urilor cere să se crească doar pensiile între 500 și 800 lei.

”Impozitați pensiile speciale!”

Pensia se calculează în baza unui punctaj: câți ani au contribuit, cu câți bani au contribuit etc. Cum să faci o asemenea discriminare total neconstituțională?”, a scris reprezentanta PSD pe internet.

”Ca să nu mai spun că toate pensiile din sistemul public sunt mici. O pensie de 1200 i se pare cuiva mare? Că asta e media… Ca să nu mai spun, iarăși, că pensia minima e 704 lei, nu 500. Deci voi propuneți să crească doar pensiile între 704 și 800 lei”, a precizat Vasilescu.

”Majorați pensiile pe contributivitate și impozitați pensiile speciale, așa cum a propus și transpus în legislație PSD. E singura soluție! Nu mai bateți câmpii”, a scris, în încheiere, fostul ministru.

Înghețarea pensiilor peste 5.000 de lei

În context, trebuie precizat că organizația patronală care reprezintă IMM-urile, CNIPMMR – Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România – a propus miercuri majorarea cu 40% a pensiilor mici, obiectivul fiind de a aduce cât mai multe pensii în zona 2.000-2.500 lei.

În schimb, CNIPMMR susține înghețarea pensiilor mai mari de 5.000 de lei.

Astfel, reprezentanţii CNIPMMR sugerează o creştere de 40% a pensiilor cuprinse între 500 şi 800 de lei, ceea ce reprezintă un efort bugetar de 1,3 miliarde de euro anual, care poate fi susţinut, având în vedere creşterea economică anuală.

Trebuie menționat faptul că există 1,8 milioane de pensionari cu o pensie între 500 și 800 de lei.