in ultimii doi-trei ani, sectorul ichirierilor a fost mult mai dinamic decit cel al vinzarilor, cele mai multe tranzactii imobiliare realizindu-se pe ichirieri de locuinte mici, garsoniere sau apartamente de bloc. Oferta de pe piata a crescut constant, proprietarii fiind icurajati de nivelul mare al chiriei, i medie de 100-150 USD/luna (1998-1999), mai mult decit un salariu mediu pe economie la acea data. Iata isa ca la garsonierele de cartier, acolo unde cererea este cea mai mare, clientii nu mai pot oferi cit vor proprietarii si stacheta coboara mereu.
De vina sunt atit cresterea vertiginoasa a dolarului – de care proprietarii cu obstinatie tin sa lege chiriile – cit si scaderea puterii de cumparare a populatiei si implicit saracirea potentialilor clienti. Asa se face ca, treptat, treptat, nivelul minim al chiriei la o garsoniera a scazut si s-a diferentiat puternic pe centre economice. Astfel, i Bucuresti, o garsoniera mobilata se ichiriaza i medie cu 60-100 USD/luna i zone bune, nu de lux isa. Aici, i mod exceptional, chiriile urca si la 200 USD/luna. in tara, tarifele sunt diferite: i Cluj Napoca, de 100-150 DM/luna (50-75 USD/luna), i Iasi se cer 70-80 USD/luna, dar nu mai da nimeni, iar i Constanta, unde i mod paradoxal este o cerere mai mare decit oferta de astfel de spatii, cota se ridica la 80-100 USD/luna. Cit priveste caracterizarea pietelor imobiliare locale, directorul agentiei Casa Lux Plus Cluj spune ca „s-a mai linistit, cine a avut a ichiriat la studenti”. Ioan Ududec de la agentia Elion-Constanta afirma ca „ichirierile sunt i scadere”, iar Luigi Turcu, director al agentiei Gesat-Iasi, reduce totul la un cuvint: „Groaznic!”.
Se cauta mai ales apartamentele mobilate
in Bucuresti situatia este alta. in afara de garsonierele de periferie, grila de preturi nu coboara, sustine Lucian Racaru, director general al agentiei Centrul Imobiliar Romin (CIR). Chiriile la apartamentele de doua camere nu scad sub 100 USD/luna si ajung pina la 200-250 USD/luna, i functie de confort si zona, iar central chiar la 350-400 USD/luna. Fata de anii trecuti, oferta este ceva mai mare, iar numarul tranzactiilor, acelasi.
„La ichiriere, cele mai cautate garsonierele situate i zone semicentrale sau de periferie si apartamentele de doua, trei, patru camere din zonele centrale si ultracentrale. Clientii prefera apartamente mobilate, cu toate ca pentru apartamentele mari nemobilate, tarifele de ichiriere pot sa scada si cu 50-70 USD/luna”, afirma Lucian Racaru.
Acest lucru demonstreaza ca pentru confort si comoditate, bucurestenii platesc, lunar, dublu. Sunt singurii care, deocamdata isi mai permit.