Toate țările din Africa au fost supuse presiunilor din partea Statelor Unite ale Americii (SUA), Franței și a altor țări din Occident. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit despre acest aspect în fața jurnaliștilor ruși, subliniind că aceste presiuni au loc pe fondul Forumului Rusia-Africa.

„Firește că știm că aproape toate statele africane au fost supuse unei presiuni fără precedent din partea Statelor Unite, că ambasadele franceze nu au dormit în post și nu dorm până acum și alte misiuni occidentale, la rândul lor, încearcă să contribuie la aceste eforturi pentru a împiedica organizarea acestui summit, pentru a împiedica prezența statelor africane la acest summit”, a declarat oficialul rus.

Acțiune Occidentului trebuie condamnate

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Dmitri Peskov a declarat că astfel de acțiuni trebuie condamnate, subliniind că Occidentul nu admite dreptul suveran al țărilor din Africa.

Oficialul rus a mai spus că Occidentul nu lasă aceste țări să își aleagă, în mod independent, partenerii.

În plus, acesta a descris conferința de la Sankt Petersburg dintre Rusia și națiunile africane. Potrivit lui Dmitri Peskov, în timpul discuțiilor planificate, națiunile vor aborda starea acordului privind cerealele și situația de pe piața mondială a alimentelor.

În zilele de 27 și 28 iulie vor avea loc cel de-al doilea summit și cel de-al doilea Forum de parteneriat Rusia-Africa.

Ordinea mondială multipolară, mai justă și mai democratică

Cu o zi înainte, Maria Zaharova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a ținut o prelegere despre modul în care națiunile occidentale de succes din punct de vedere economic deveneau colonii dependente în totalitate de metropola anglo-saxonă. Ea a subliniat că, spre deosebire de alte câteva națiuni, Rusia și Africa „nu sunt gata să schimbe libertatea pentru bunuri materiale” în această situație.

Într-un eseu intitulat „Rusia și Africa: Unirea eforturilor pentru pace, progres și un viitor de succes”, publicat în aceeași zi, președintele Vladimir Putin susține că ordinea globală multipolară care se conturează în prezent ar fi mai echitabilă și mai democratică.

Extinderea colaborării reciproc avantajoase cu națiunile africane atinge un nou nivel calitativ, a declarat Oleg Ozerov, șeful Secretariatului Forumului Parteneriatului Rusia-Africa și ambasador pentru misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, mai devreme pe 12 iulie. El a subliniat că cel de-al doilea summit al statelor va avea loc atunci când globul va trece de la un sistem monopolist la unul multipolar, în care ideea de egalitate suverană va fi pusă în practică.