Plata cu cardul bancar, acceptată în toată România

România a adoptat recent Legea 406/2023, care impune tuturor comercianților, inclusiv persoanelor fizice autorizate și societăților comerciale, să accepte plata cu cardul bancar.

Această reglementare vine pe fondul unui număr tot mai mare de carduri active în România, cu peste 21 de milioane de carduri în circulație, potrivit datelor BNR.

Măsură este menită să stimuleze utilizarea mijloacelor moderne de plată și să faciliteze accesul clienților la tranzacții electronice.

Legea reglementează utilizarea cardurilor bancare și plata cu cardul bancar la comercianți, incluzând prevederi pentru avansuri cash din magazine. Aceste avansuri sunt evidențiate distinct pe bonul fiscal și nu pot depăși suma de 500 de lei.

Tranzacțiile pentru avansul în numerar sunt tratate ca retrageri de numerar de la bancomate. Comisioanele aferente acestor tranzacții sunt stabilite conform contractelor în vigoare între părți.

Comercianții pot percepe un comision de până la 1% din valoarea avansului acordat de la titularul cardului.

pos plata cu cardul bancar
SURSA FOTO: Dreamstime

Legea a intrat în vigoare din 16 iunie

Magazinele trebuie să afișeze la loc vizibil semnul privind disponibilitatea acestui serviciu, împreună cu informații despre costurile asociate. Începând cu 16 iunie 2024, toate firmele, PFA-urile și întreprinderile individuale sunt obligate să ofere clienților posibilitatea de a plăti cu cardul bancar pentru bunurile și serviciile achiziționate.

Legea nu specifică în mod explicit necesitatea unui aparat POS tradițional. Asta pentru că există și posibilitatea de a folosi un telefon pe post de terminal POS, astfel încât clienții să poată plăti cu un card bancar. Comercianții trebuie însă să dețină un cont în care banii să poată fi virați.

ANAF ar putea începe în curând controale pentru a verifica dacă firmele, PFA-urile sau întreprinderile individuale oferă posibilitatea plății fără numerar. Amenzile pentru comercianții care nu respectă această obligație încep de la 5.000 de lei.

Deși comercianții din piețe sunt obligați să ofere opțiunea de plată cu cardul bancar, această măsură nu se aplică și producătorilor agricoli. Cu toate acestea, tranzacțiile electronice pentru legume și fructe sunt acum posibile în piețele din România, oferind clienților o alternativă convenabilă la plata în numerar.