Peste 130 de persoane au fost evacuate de urgență vineri seară din cauza unei alunecări de teren produse pe un versant din zona Umborasa din Azuga. Pământul, bolvanii și trunchiurile brazilor care au  căzut de pe munte a colmatat albia pârâului și a format un baraj. 30 de gospodării au fost inundate.

“Cele 130 de persoane au fost cazate la o pensiune, la sala de sport şi la rude: 40 de femei şi copii sunt la o pensiune, 90 sunt la o sala de sport”, a anunţat ISU Prahova.

Partea și mai proastă este că cei de la Apele Române nu pot interveni încă pentru eliberarea cursului de apă și evitarea inunațiilor pentru că nu știu dacă versantul s-a stabilizat. „Echipele Apele Române sunt la fața locului, iar cu cei de la Romsilva încearcă să creeze un canal prin spatele gospodăriilor pentru a evita inundarea lor. În acest moment nu se poate interveni la degajarea obturației cursului de apă, pentru că nu avem siguranța că acest versant s-a stabilizat”, a spus Erwin Molnar, directorul Apelor Române, precizând că pentru stabilizarea versantului trebuie să intervină Ministerul Dezvoltării.

Nu se știe cauza

Deocamdată nu este cunoscută cauza alunecării de teren. Se presupune doar că tăierile de brazi ilegale, dar și viscolul din februarie care a culcat la pământ o bună parte din pădure ar putea fi cauzele acestui dezastru. Totuși, în zonă se formează un cot al pârâului care se pare că a săpat la baza versantului.

Conform primelor estimări, suprafaţa afectată de alunecarea de teren de la Azuga este de circa 10.000 de metri pătraţi. Pământul şi copacii angrenaţi în alunecarea de teren au blocat albia pârâului din Azuga şi s-a format un baraj. Pompierii au acţionat încă din cursul nopţii de vineri spre sâmbătă cu motopompe pentru a evacua apa din amonte către aval.

Sursa foto: Ziarul Incomod