ANM vine cu informații de ultimă oră. Potrivit meteorologilor, vremea va fi fierbinte în regiunile sudice şi sud-estice, unde disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat. În ceea ce privește temperaturile din următoarele ore, meteorologii avertizează că de miercuri un nou val de aer tropical loveşte România, iar temperaturile de la umbră ajung și la 42 de grade.

Potrivit prognozei publicate de ANM, luni, 2 august, în regiunile sudice şi sud-estice, canicula şi disconfortul termic deosebit de accentuat se vor menţine, dar în restul teritoriului valorile termice vor marca o scădere semnificativă faţă de intervalul precedent.

Pe de altă parte, în nordul, centrul şi în nord-estul ţării, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se va manifesta prin perioade cu intensificări ale vântului, vijelii, frecvente descărcări electrice, averse cu caracter torenţial şi pe alocuri căderi de grindină. Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse şi în rest, cu o probabilitate mai mare în sud-est.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor încadra de la 26…28 de grade în Maramureş şi nordul Moldovei, pânã în jurul a 40 de grade în sudul Olteniei şi al Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 şi 24 de grade.

Și în Capitală vremea se menține caniculară. Potrivit meteorologilor temperatura maximă va fi de 38…39 de grade, iar cea minimă de 21…23 de grade.

Prognoza meteo ANM pentru luna august

Totodată, ANM a mai publicat și prognoza meteo pentru luna august. Potrivit meteorologilor, temperaturile din această lună vor fi cu mult mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, iar în unele zone valul de caniculă va persista.

Astfel, în prima săptămână a lunii august, 02.08.2021 – 09.08.2021 temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele sudice şi sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zonele montane.

În cea de a doua săptămână a lunii august, adică în intervalul 09.08.2021 – 16.08.2021, situația va fi similară. Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sud-vestice. În ceea ce privește cantităţile de precipitaţii, acestea vor fi în general deficitare în jumătatea vestică a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână.

În săptămâna 16.08.2021 – 23.08.2021, temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în jumătatea sud-vestică a teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări.

Finalul lunii august va fi marcat tot de un val de caniculă. Potrivit ANM, în săptămâna 23.08.2021 – 30.08.2021, temperaturile se vor situa uşor peste cele specifice pentru acest interval, în jumătatea de sud-vest a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.