Guvernul intenţionează că, după 15 mai, să înlocuiască măsură suportării şomajului tehnic cu o măsură de suportare a unei părţi din costul cu salariile pentru companiile afectate de pandemie, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Violetă Alexandru.

Evaluarea se impune

Șomajului tehnic acoperit de stat ar putea rămâne valabilă după 15 mai pentru domeniile cele mai grav afectate de criză, a adăugat Violetă Alexandru, la Adevărul Live. “Intenţia noastră este să înlocuim măsură şomajului tehnic cu o măsură activă, care înseamnă suportarea de către stat a unei părţi din costul cu salariile pentru angajatorii care au fost afectaţi de pandemie, dacă se va impune, pentru anumite sectoare de activitate. Provocarea în acest moment este să facem o analiză cu privire la sectoarele care au suferit şi în ce măsură au suferit, unele radical, altele partial”, spune Alexandru.

Șomajul tehnic se transformă

”Dacă se va impune, pentru cele unde activitatea se reia mai greu sau unde perspectivele de reluare a activităţii sunt mai îndepărtate, atunci nu excludem posibilitatea prelungirii pentru acestea a şomajului tehnic, dar pe o durată foarte scurtă, pentru că intenţia noastră este să transformăm acest mecanism, care reprezintă o măsură pasivă, într-o măsură de sprijin activ, adică să ajutăm companiile şi angajaţii să-şi reia activitatea, etapa cu etapă, într-un calendar care să permită un sprijin mai consistent la început şi care să se diminueze pe măsură ce companiile reuşesc să se replieze şi să reintre în activitate”, a subliniat ministrul.

Un sprijin se va găsi

”A se replia înseamnă să primească comenzi – companiile îşi doresc, semnalul pe care eu îl am este de dorinţa reală de a-şi relua activitatea, provocarea va fi să primească comenzi şi deci să aibă venituri cu care să-şi plătească salariaţii. Deci dorinţă este să înlocuim măsură şomajului tehnic cu o măsură activă, care să sprijine reluarea activităţii în diferitele domenii afectate, aşa cum natural vor evolua lucrurile: cei care vor relua dintr-o dată probabil că vor avea un anumit tip de sprijin, cei care vor relua treptat vor avea un sprijin adaptat acestui ritm puţin mai lent”, a explicat Violetă Alexandru.

Oameni loviți economic

Un număr de 1.027.824 de contracte individuale de munca au fost suspendate de la instituirea stării de urgenţă (16 martie) şi până ieri, potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii şi transmise luni de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.