Municipalitatea pragheză a demontat vineri statuia comandantului sovietic care a condus trupele Armatei Roșii ce au „eliberat” capitala și o mare parte din Cehoslovacia în Al II-lea Război Mondial. Reprezentanții lui Putin, prin vocea Ambasadei Rusiei la Praga, au condamnat decizia, anunțând că a trimis o notă de protest Ministerului ceh al Afacerilor Externe în legătură cu „demolarea”.

Mareșalul Ivan Stepanovici Konev a condus forțele Armatei Roșii care au aliberat Praga și o mare parte a teritoriului Cehoslovaciei de ocupația nazistă în 1945. Monumentul acestuia, dezvelit în sectorul 6 din Praga în 1980, când țara era încă ocupată de trupele sovietice, a fost o sursă de controverse.

Textul care a enervat Moscova

Rusia condusă de Vladimir Putin a protestat vehement acum doi ani, când un text explicativ cu rolul pe care Konev l-a avut în zdrobirea mișcării antisovietice din 1956, din Ungaria, și în pregătirea invaziei sovietice a Cehoslovaciei, din 1968, a fost plasat pe monumentul din Praga.

Primarul sectorului 6 din Praga, Ondrej Kolar, a declarat atunci că autoritățile doreau să ofere oamenilor „informații complete, care să nu ascundă ceea ce s-a petrecut”.

După ce monumentul a fost ținta mai multor vandalizări, autoritățile sectorului 6 au acceptat anul trecut propunerea lui Kolar de a demonta statuia. O macara a ridicat statuia mareșalului sovietic vineri dimineața.