Autoritățile din Noua Zeelandă au anunțat că au reușit să oprească transmiterea comunitară a coronavirusului, astfel eliminând virusul din țară.

Din ce în ce mai puține cazuri

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că virusul a fost „în acest moment” eliminat, după mai multe zile în care au fost înregistrate sub 10 noi cazuri de coronavirus, scrie siteul stirileprotv.ro, citând BBC. Cu toate acestea, oficialii au avertizat că acest lucru nu înseamnă că nu vor mai apărea noi cazuri de coronavirus. Vestea a venit cu câteva ore înainte ca restricțiile impuse în Noua Zeelandă să fie relaxate.

Relaxarea a început

Începând de marți vor fi redeschise anumite afaceri neesențiale și se va relua parțial activitatea în anumite școli. Majoritatea oamenilor vor fi nevoiți în continuare să rămână acasă și să evite interacțiunile sociale. „Redeschidem economia, dar nu redeschidem și viața socială a oamenilor”, a declarat Jacinda Ardern. Noua Zeelandă a înregistrat mai puțin de 1.500 de cazuri de coronavirus și 19 decese.

Bătălia a fost câștigată

Directorul Serviciului Național de Sănătate, Ashley Bloomfield, a spus că numărul mic de cazuri noi înregistrate în ultimele zile „dau speranța că a fost atins scopul de eliminare a virusului”. Bloomfield a menționat însă că „eliminare” nu înseamnă că nu vor mai exista cazuri noi, „dar înseamnă că vom ști de unde vin acele cazuri”. „Am câștigat bătălia”, a declarat Jacinda Ardern, menționând că „nu mai există transmitere comunitară în Noua Zeelandă”, dar că țara „trebuie să rămână vigilentă pentru a păstra situația așa”.

În scădere

Începând de mâine, Noua Zeelandă va trece de la Nivelul 4 de carantină la Nivelul 3. Acest lucru înseamnă că majoritatea afacerilor se vor redeschide. Restaurantele vor fi deschise, dar doar pentru comenzi. Contactul între oameni nu va fi permis. Cetățenii din Noua Zeelandă au fost sfătuiți să „rămână în bula lor”, mai exact în cercul familiei și al prietenilor apropiați și să păstreze distanța socială de 2 metri. Adunările de persoane vor fi în continuare interzise, centrele comerciale rămân închise și majoritatea copiilor vor continua să nu meargă la școală. De asemenea, și granițele vor rămâne închise.