Continuă îngrijorarea la nivel mondial cu privire la noile tulpini de coronavirus. De data aceasta, vestea teribilă vine din Mexic. Noua variantă depistată acolo ar putea avea o transmisibilitate ridicata.

Aproape 90% din cazurile de COVID studiate în Mexic în februarie au fost provocate de noua tulpină

Potrivit cercetărilor realizate în Mexic, o nouă variantă a SARS-CoV-2 a provocat 87,23% dintre cazurile de COVID-19 studiate în această ţară în luna februarie. Tulpina „ar putea avea o mai mare transmisibilitate”, a precizat Jose Ernesto Ramirez, directorul Departamentului pentru Cercetare Moleculară din cadrul Institutului de Diagnostic şi Referinţă Epidemiologică (INDRE), notează agenţia EFE.

Ramirez a declarat, joi, că această mutaţie, observată pentru prima oară în Mexic în luna octombrie, „ar putea avea o mai mare transmisibilitate”, dar a precizat că „deocamdată nu este adecvat să o numim o nouă variantă mexicană”.

Tulpina descoperită în Mexic a primit denumirea B.1.1.222 şi prezintă o mutaţie T478K, a explicat Jose Ernesto Ramirez.

Situaţia este asemănătoare cu cele întâlnite în precum Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud

„Putem face o solicitare pentru a fi denumită această variantă cu un nume specific, dar nu este încă potrivit pentru a o desemna ca nouă variantă mexicană”, a insistat Ramirez. El a semnalat însă „o creştere semnificativă” a circulaţiei acestei mutaţii în ţară, o situaţie similară cu ceea ce s-a întâmplat şi în alte ţări care au detectat noi variante, precum Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Oficialul de la INDRE a adăugat că această mutaţie „a fost depistată şi în Canada, în Statele Unite şi în unele ţări din Europa şi Africa”.

Această nouă variantă prezintă câteva mutaţii importante ce pot avea un impact asupra sănătăţii publice, ţinând cont de modul în care s-a răspândit în rândul populaţiei, mai spune Ramirez. „Cu siguranţă poate avea o mai mare transmisibilitate. De aceea sugerăm să se efectueze studii virusologice, epidemiologice şi clinice, pentru a vedea dacă are sau nu are un impact semnificativ asupra populaţiei”, a insistat specialistul.

Mexic, pe locul 3 la nivel mondial în topul deceselor provocate de COVID-19

Mexicul a înregistrat joi 877 de noi decese provocate de COVID-19, astfel încât cifra totală a victimelor se ridică la 183.692, potrivit Ministerului Sănătăţii. Au fost raportate, de asemenea, 8.642 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, iar bilanţul total al contagierilor a ajuns la 2.069.370 de cazuri.

Cu aceste cifre, Mexicul ocupă locul al 13-lea în clasamentul mondial prin prisma contagierilor şi locul al 3 ca număr al deceselor, după Statele Unite şi Brazilia, potrivit Universităţii americane Johns Hopkins.