Aproximativ 75.000 de persoane și-au pus semnătura pe o scrisoare deschisă în care se vorbește despre riscul unui război civil în Franța. Documentul a fost publicat într-o revistă politică de dreapta. Acesta acuză actualul guvern francez că a făcut “concesii” islamismului.

“Este vorba despre supraviețuirea ţării noastre”, se spune în textul scrisorii. Documentul a fost conceput şi distribuit de militari şi ulterior adoptat de multe alte persoane civile.

O scrisoare similară, semnată luna trecută de generali francezi în retragere, a atras condamnarea din partea guvernului francez şi avertismentul ministrului francez al Apărării, Florence Parly. Acesta din urmă a spus că semnatarii vor fi pedepsiţi pentru încălcarea legii care interzice militarilor activi sau rezerviștilor să îşi exprime public opiniile în chestiuni politice şi religioase.

Incidentul a fost speculat de Marine Le Pen. El este un lider politic de extremă dreapta, candidat prezidențial în alegerile de anul viitor. Le Pen i-a susținut public pe cei aproximativ 1.000 de semnatari ai primei scrisori.

Guvernații francezi atacați dur

Textul mai recent şi cu o susținere publică mai mare a apărut duminică în revista “Valeurs Actuelles” (Valori Actuale). Numărul exact al semnatarilor originali din armată nu este cunoscut, notează BBC.

Autorii se descriu drept soldați francezi dintr-o generație mai tânără, care au servit în Afganistan, Mali şi în Republica Centrafricană sau care au participat la operațiuni anti-teroriste interne. Ei au arătat că sunt cei care şi-au pus viețile în pericol pentru “a distruge islamismul căruia actualii guvernanți francezi îi acordă concesii pe teritoriul național”. În plus, ei au criticat amenințările şi criticile cu care autoritățile franceze au întâmpinat scrisoarea militarilor seniori.

“Au luptat (cei vârstnici, n.r.) pentru ca voi să permiteți ca Franța să devină un stat eșuat? Dacă izbucnește un război civil, armata va menține ordinea pe teritoriul național. Nimeni nu dorește o astfel de situație gravă – cei mai în vârstă nu mai mult decât noi – dar este adevărat, războiul civil mocnește în Franța şi o ştiţi foarte bine”, se spune în textul din “Valeurs Actuelles”.

Scrisoarea militarilor a strâns peste 75.000 de semnături

Revista susține că, de când a fost publicată, scrisoarea militarilor a strâns peste 75.000 de semnături.

Senatorii francezi urmau să adopte o lege, care a trecut deja de Adunarea Naționala şi care fost susținută de președintele Emanuel Macron în vederea combaterii “separatismului islamic”. Legea susținută de președintele Macron pentru combaterea separatismului islamic stârnește furie pe rețelele sociale. Actul normativ vizează, între altele, să elimine căsătoriile forțate și testele de virginitate pentru fete, precum și o supraveghere mai atentă a asociațiilor religioase. Un amendament recent adăugat le interzice minorilor să poarte în public hijabul (voalul care nu ascunde fața) iar interdicția se aplică şi mamelor care îşi însoțesc copiii în autobuzele școlare.