Începe să iasă la lumină noi amănunte incredibile despre asasinatul de la Arad. Cel mai plauzibil mobil al asasinarii afaceristului Ioan Crisan din Arad ar fi legat de contrabanda cu tigari si traficul de droguri din zona.

Cine ar fi vrut să-l licideze pe Ioan Crişan?

Exista mai multe indicii care conduc spre o asemenea versiune. Afaceristul ucis avea o fermă piscicolă izolată, situata la cativa kilometri de frontiera cu Ungaria si de Zona Libera Curtici, dar era implicat şi într-o firma de transport, conform gazetadecluj.ro.

Ioan Crisan a achizitionat fosta fabrica de canepa din localitatea Iratosu din judetul Arad, pe care a transformat-o ulterior in ferma piscicola, in care a crescut indeosebi somn african.

Localitatea Iratosu este situata langa frontiera cu Ungaria, iar in zona este deschis un punct de trecere a frontierei mai putin frecventat, functional de regula in weekend, care este deservit doar de doi angajati, un vames si un politist de frontiera.

Fiica si ginerele lui Ioan Crisan, actualul deputat liberal Sergiu Ovidiu Balcea, detin jumatate dintr-o firma de transport (SC ICIRUAL 2003 SRL),care detine mai multe autocamioane si autocisterne. Crisan si sotia sa au fost implicati frecvent in finantarea, respectiv creditarea acestei firme.

Ferma piscicola de la Iratosu este situata aproape si de Zona Libera Curtici,care este singura zonă liberă de la frontiera de vest și a doua zonă liberă din România ca rulaj, după cea de la Constanța.

Conform unor surse locale, în această zonă liberă s-au derulat, îndeosebi în anii 2009-2012 mari afaceri de contrabandă.

Politia si DIICOT nu au destructurat nicio retea de contrabanda din judetul Arad, cei de la SRI şi DNA nu au realizat nicio descindere.

Legătura ascunsă cu Florian Coldea

Sursa citată susţine că SRI a derulat în zonă mai multe operaţiuni prin firmele sale acoperite. În perioada respectivă, fostul sef operativ al SRI, generalul Florian Coldea, originar din localitatea aradeana Tarnova, și-a promovat un om de încredere la comanda SRI Arad, pe colonelul Dan Calalb.

La un moment dat, acesta i-a dus si predat un pachet cu un miliard de lei vechi sefului său de la București. La scurt timp după căderea guvernului portocaliu condus de MRU si preluarea guvernarii de catre USL, mai exact la începutul lunii iulie 2012, DIICOT a realizat cea mai mare captură de țigări de contrabandă din România (trei milioane de pachete) în Zona Liberă Curtici, dar nu se știe dacă și cum a fost finalizat acest dosar.

Director general al Regiei Autonome Zona Libera Curtici este de peste un deceniu Cristina Bibart, care nu este nimeni alta decat fina generalului Florian Coldea.

Sotul sefei Zonei Libere Curtici este actualul primar liberal al Aradului, Calin Bibart, care este ruda si prieten cu Coldea. Originar, ca si mama fostului sef operativ al SRI, din comuna Sintea Mare, unde păstoreşte o asociatie prolifică de vânătoare, Bibarţ este, ca şi Coldea, nepot al celebrului general Dan Gheorghe, fost ofiter de securitate.

Ultimul a detinut functii importante in mai multe servicii secrete (loctiitor al sefului USLA, sef al UM 0215, sef al Directiei pentru Apararea Constitutiei din SRI, director adjunct si director interimar al SIPA ).

Ascensiunea profesionala si politica a lui Bibart, de profesie inginer silvic, a inceput dupa ce nasul Coldea a devenit primul adjunct al directorului SRI in 2005. In scurt timp varul si finul Bibart a fost promovat sef al Ocolului Silvic Lipova, unul din cele mai intinse si bogate ocoale silvice din judetul Arad, functie din care a putut asigura sponsorizari substantiale pentru principalul partid de guvernamant de atunci, PDL.

În vara anului 2016, Călin Bibart a candidat pentru Consiliul Local Arad pe lista PNL, iar dupa alegerile locale de atunci a fost ales viceprimar al municipiului Arad, devenind mâna dreaptă a primarului Gheorghe Falcă.

Dupa alegerile din 2016, Primaria Aradului a fost condusa mai mult, de facto, de catre viceprimarul Bibart, pe fondul unor probleme de sanatate ale fostului edil sef, care a ales sa candideze din aceasta cauza la Parlamentul European in mai 2019.

Dintr-o inregistrare difuzata de mai multe posturi de televiziune, reiese ca fiica afaceristului Crisan, Laura Balcea, si fostul sau sot au fost in relatii extrem de apropiate cu Gheorghe Falca.

Sursa citată mai spune că Falca si Coldea au fost in relatii apropiate din perioada in care au fost studenti la Institutul Politehnic din Timisoara.