Apare o nouă monedă în România! Cum va arăta moneda de argint de la BNR?

Apare o nouă monedă în România! Va fi lansată chiar joi, 7 decembrie, de către Banca Naţională.

Moneda de 10 lei lansată în circuitul numismatic va fi din argint. Tema acestei lansări este reprezentată de împlinirea a 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.

BNR a prezentat toate detaliile legate de această nouă monedă, precum şi imagini cu aceasta.

Aversul monedei redă partea centrală a clădirii Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” din București, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”.

Reversul monedei prezintă primul sediu al Muzeului Militar Național (Palatul Artelor din București), portretul Regelui Ferdinand I și inscripțiile „MUZEUL MILITAR NATIONAL”, „REGELE FERDINAND I” și „100 ANI”.

moneda bnr muzeul militar
SURSA FOTO: BNR
moneda bnr muzeul militar
SURSA FOTO: BNR

Banca Naţională mai precizează că noile monede vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent. Cumpărătorii vor primi broşuri de prezentare și certificate de autenticitate. Acestea vor fi redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Noua monedă va costa 490 de lei, fără TVA

Mai mult, pe certificatele de autenticitate ce însoţesc monedele de argint se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Cei care vor să-şi adauge la colecţie aceste monede vor trebui să scoată bani mulţi din buzunar. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

BNR precizează că moneda dedicată Muzeului Militar Naţional va avea un tiraj maxim de 5.000 piese.

Aceste monede de argint au putere circulatorie pe teritoriul României. Pentru cei care vor să achiziţioneze aceste monede, BNR a explicat şi unde vor fi ele lansate în circuitul numismatic. Totul se va întâmplat prin intermediul sucursalelor regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Cei care vor să afle mai multe detalii despre procesul de achiziţie nu trebuie decât să acceseze site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

Ce monede a lansat BNR în noiembrie?

Precedenta monedă lansată de BNR în circuitul numismatic a fost una de aur, pe data de 20 noiembrie 2023. Tema: 200 de ani de la nașterea lui Lascăr Catargiu.

Aversul monedei redă statuia lui Lascăr Catargiu din București, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, anul de emisiune „2023” și valoarea nominală „100 LEI”.

Reversul monedei prezintă portretul și numele lui Lascăr Catargiu și anii între care a trăit acesta ,,1823-1899”.

lascăr catargiu, monedă bnr
SURSA FOTO: BNR
lascăr catargiu, monedă bnr
SURSA FOTO: BNR

Anterior, a fost lansată o monedă de argint cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, pe 13 noiembrie 2023.

Avers: un microfon de studio de radio și o carte, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2023”.

Revers: portretul, numele și anii între care a trăit Monica Lovinescu „1923” și „2008”, reprezentați în jurul unui element de design ce simbolizează activitatea de om de radio și scriitor al acesteia.

moneda bnr monica lovinescu
SURSA FOTO: BNR
moneda bnr monica lovinescu
SURSA FOTO: BNR