Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), a fost înaintată Parchetului General o plângere penală împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, ANEIR precizează că ministrul a făcut abuz în serviciu şi atentat la interesele economiei naţionale. Totodată, sursa citată subliniază faptul că după opt luni de demerse, ministrul economiei ar fi blogat Programul de promovare al Exporturilor.

„După 8 luni de insistente demersuri la toate autorităţile publice pentru intrarea în legalitate a conducerii MEAT (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, n.r.), care a blocat – fără un temei legal – PPE 2021 (Programul de Promovare a Exporturilor), după eşuarea proiectului de OUG neprofesionist iniţiat de MEAT privind liberalizarea promovării exporturilor şi după ce la actuala rectificare bugetară MEAT nu a prevăzut nicio sumă pentru organizarea Pavilioanelor naţionale ale României la târgurile internaţionale, ieri (miercuri, 18 august 2021, n.r.) am înaintat la Parchetul General – în numele organizaţiilor patronale şi profesionale din Consiliul de Export al României – Plângerea penală împotriva ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Năsui Claudiu”, se arată într-un comunicat al ANEIR.

Ce acuzații i se aduc ministrului 

Plângerea penală a fost semnată de către Mihai Ionescu, preşedintele executiv al ANEIR şi co-preşedinte al Consiliului de Export al României, iar conform documentului, ministrul Economiei este acuzat de abuz în serviciu, „prin blocarea, odată cu instalarea sa în funcţie, a Programului de promovare a exporturilor, încălcând prevederile OUG nr. 120/2002, şi prin refuzul de a bugeta PPE 2021, încălcând prevederile Legii 30/1999 şi ale actualului Program de guvernare 2020-2024 aprobat de Parlament”.

Totodată, ANEIR îl mai acuză pe ministrul Economiei de atentat la interesele economiei naţionale şi ale exportatorilor. Potrivit sursei citate, acesta ar fi interzis fără niciun temei legal, organzare Pavilioanelor naţionale ale României la târgurile internaţionale, unde exportatorii îşi prezintă ofertele de bunuri şi servicii (pentru încheierea de noi contracte de export) „ceea ce a condus la creşterea deficitului balanţelor comerciale şi de plăţi ale României şi pierderi semnificative pentru firme, încălcând prevederile HG nr. 296/2007”.

În același timp, reprezentanții instituției susțin că a fost vorba despre o tentativă de sabotare a bugetului de stat dar și a ajutorului de minimis, prin inițierea unui proiect de OUG care în final nu a primit acordul.

„Formarea unui grup infracţional organizat, alcătuit din ministrul Economiei şi secretarii de stat din subordinea sa, care au sabotat activitatea CEXP prin neparticipare – cu toate că au fost convocaţi oficial – la niciuna din reuniunile CEXP de la data numirii lor până în prezent, încălcând prevederile HG nr. 486/2004. Tentativă de sabotare a bugetului de stat şi a ajutorului de minimis, prin iniţierea în urmă cu două luni a unui proiect de OUG, care – inclusiv la sesizarea noastră – nu a primit acordul instituţiilor avizatoare”, susţin reprezentanţii ANEIR.

Sursa citată mai precizează că documentele care atestă aceste acuzaţii se găsesc la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, unde funcţionează Secretariatul CEXP.