Licitația pentru autostrada Craiova – Filiași va începe în curând

Ministerul Transporturilor va demara în curând licitația pentru construirea tronsonului de autostradă dintre Craiova și Filiași, un proiect care va continua cu Drumul Expres până la Târgu Jiu.

Procedurile de expropriere vor începe imediat după lansarea licitației, a declarat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

În urma discuțiilor cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a stabilit că primul pachet, sectorul de autostradă Filiași-Craiova, va fi lansat la licitație în aproximativ două săptămâni. Urmează să fie scos la licitație și pachetul pentru drumul expres din județul Gorj, acoperind proiectarea și execuția lucrărilor.

„Proiectarea va dura foarte puțin, deoarece documentația sau studiul de fezabilitate este la nivel de detaliu, ceea ce face ca partea de proiectare să fie mult mai ușoară”, a explicat Cosmin Popescu.

Construcția autostrăzii Craiova – Filiași, care va continua cu Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu, este estimată la un cost de 16,5 miliarde de lei. Lucrările vor dura 30 de luni și vor acoperi un total de 110 kilometri, conform unei hotărâri de Guvern inițiate de Ministerul Transporturilor.

Autostrada Craiova – Filiași va avea o lungime de 51,4 kilometri, iar drumul expres va acoperi 58,6 kilometri. Finanțarea proiectului va fi asigurată din fonduri europene.

Guvernul a aprobat în martie indicatorii tehnico-economici

Amintim că, Guvernul a aprobat la finalul lunii martie hotărârile privind indicatorii tehnico-economici pentru realizarea obiectivelor de infrastructură rutieră – autostrada Craiova – Filiași și drumul expres Filiași – Târgu Jiu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a declarat că indicatorii tehnico-economici adoptați sunt o etapă necesară pentru începerea lucrărilor la cei 51,5 km de autostradă și 58,6 km de drum expres.

Proiectul de investiții este în valoare de aproximativ 16,5 miliarde lei și va fi finanțat din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a mai precizat Constantin, după ședința de Guvern.

El a spus că beneficiile se vor vedea și prin impactul social, menționând că 8.250 de angajați vor fi angrenați pe perioada execuției acestor proiecte.